Back

ESX SXB300 (12 inches Woofer)

Το SXB300 της ESX ανήκει στην σειρά SIGNUM.

Χαρακτηριστικά .....6/10

Αποτελείται από ηχείο 12 ιντσών, με κώνο από επεξεργασμένο χαρτί και πλαστικό dust-cup με ανάγλυφο το σήμα της εταιρείας, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί 300W RMS με Peak τα 600W. Η συνολική αντίσταση ανέρχεται στα 4Ω.
Η καμπίνα είναι τύπου bass reflex, με διαστάσεις 38x39x59/30cm (πλάτος x ύψος x βάθος). Η ποιότητα κατασκευής της κούτας είναι πολύ καλή, με προσεγμένη συναρμογή και με επίχρυσους ταχυσύνδεσμους για την σύνδεση των καλωδίων.
Το μάτι μαγνητίζουν οι μπάρες προστασίας του ηχείου σε σχήμα «Χ»
καθώς και το ραμμένο λογότυπο «SIGNUM» στην πάνω πλευρά της καμπίνας.

Μετρήσεις

Το ESX SXB300 έδειξε στις μετρήσεις αρκετά ευαίσθητο, αποδίδοντας 101dB στους 70 κύκλους, με ισχύ 1W μετρούμενο στο 1m. Με Pink noise από 20–140Hz, με τον ίδιο τρόπο μέτρησης, απέδωσε 90dB, ενώ χρειάστηκε 100W για να παράγει 118dB ηχητικής πίεσης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως οι απαιτήσεις του σε ισχύ δεν είναι μεγάλες. Ένας τυπικός ενισχυτής μπορεί να το οδηγήσει με αξιοπρέπεια και να παράγει σχετικά υψηλές εντάσεις μέσα στο αυτοκίνητο.

Ηχητική αξιολόγηση .....92,2/150

ESX SXB300 (logo) Από πλευράς ήχου, κύριο χαρακτηριστικό του sub της ESX ήταν η ταχύτητα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε πως πρόκειται για bass reflex καμπίνα. Η συμπεριφορά του στα γρήγορα μουσικά κομμάτια είναι πολύ καλή, ενώ οι στάθμες παραμένουν κοντρολαρισμένες χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Τονισμοί υπάρχουν όπως είναι φυσικό, όμως δεν ενοχλούν ενώ κάποιες φορές προσδίδουν εντυπωσιακό και ογκώδες άκουσμα. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην φυσικότητα και συνολική καθαρότητα του sub, ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι η Hi-End αναπαραγωγή, αλλά το ευχάριστο και δυναμικό άκουσμα, οπότε οι επιλογές της ESX κρίνονται επιτυχείς.

ESX SXB300 (woofer) Το μπάσο δεν χαρακτηρίζεται ούτε μαλακό, ούτε σκληρό. Έχει έναν ουδέτερο ακουστικό χαρακτήρα, με καλό έλεγχο των χαμηλών περασμάτων και επαρκή όγκο. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες αν και διατηρούν καλό leveling, παρουσιάζουν μια σχετική ασάφεια. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε πως το κατέβασμα σε συχνότητες του SXB300 είναι εντυπωσιακές. Οι μπότες αναπαράγονται δυναμικά, με ένταση και σχετικά καλό όγκο. Η ταχύτητα και εδώ αποτελεί δυνατό σημείο, με πολύ καλή ατάκα και πληθωρική παρουσία αρμονικών της μεμβράνης.

Η συχνότητα αποκοπής που επιλέχθηκε ήταν οι 70 κύκλοι με slope 12dB/oct, στην οποία το ESX SXB300 μας άρεσε περισσότερο, πάντα στον χώρο αξιολόγησης του Car Audio Test. Σε καμία περίπτωση η επιλογή μας δεν αποτελεί προτεινόμενο κροσσάρισμα, μιας και το κάθε subwoofer συμπεριφέρεται διαφορετικά στον χώρο του αυτοκινήτου και με πολύ μεγάλες διαφορές από αμάξι σε αμάξι. Η συχνότητα αποκοπής, το slope και γενικότερα οι ρυθμίσεις όλων των προϊόντων που δοκιμάζουμε στο Car Audio Test, αποτελούν αντικείμενο που χρίζει πειραματισμών για να ταιριάξει στον χώρο του εκάστοτε αυτοκινήτου. Εμείς επιλέξαμε αυτή την ρύθμιση γιατί εκεί το sub της ESX είχε πιο overall χαρακτήρα, με ταχύτητα sealed καμπίνας συνδυασμένη με το εντυπωσιακό άκουσμα της bass reflex.
ESX SXB300 (duct)

Αυτό το καθιστά ικανό να ταιριάξει στο προσωπικό γούστο μιας πολύ μεγάλης μερίδας του αγοραστικού κοινού, μιας και έχει την δυνατότητα να αναπαράγει πειστικά σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής.
Σε αυτό προσθέστε την χαμηλή τιμή του, ειδικά αν σκεφτούμε πως πρόκειται για επώνυμο προϊόν, την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που χαρακτήριζε πάντα τα ηχεία και τους ενισχυτές της ESX, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της μητρικής Audio Design.

Συμπέρασμα

Σίγουρα οι μεγάλες διαστάσεις της καμπίνας αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την τοποθέτησή του σε αυτοκίνητα με μικρό χώρο αποσκευών, μην ξεχνάμε όμως πως ένα subwoofer βγαίνει πολύ εύκολα, αν χρειαστεί να φορτώσουμε το πορτ μπαγκαζ και δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για να τοποθετηθεί ξανά. Θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του με γρήγορο και εντυπωσιακό χαμηλό, δεν θα ζητήσει θηριώδη ενισχυτή για να αποδώσει, ενώ αν το ζητούμενο είναι η επίτευξη υψηλών εντάσεων, το ESX SXB300 δεν έχει καμία αντίρρηση. Θα ανταπεξέλθει διατηρώντας τον μουσικό χαρακτήρα του, με την δεδομένη αξιοπιστία της ESX και την εντυπωσιακή όσο και «χλιδάτη» εμφάνισή του.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία Eliccon για την παραχώρηση του subwoofer ESX SXB300 της δοκιμής.

 
ESX SXB300 (12 inches Woofer)
ESX SXB300 (front)
2010-12-08
98
out of 160
21.3
14.9
16.8
19.6
19.6
N/A
6
98
160
 
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 96ms (21 queries, 11ms)
invisible cron image