Back

ETON EC 12-1000 (12 inches Woofer)

Βλέποντας την συσκευασία του subwoofer της ETON, το πιθανότερο είναι να σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για τηλεόραση crt, με σεβαστή διαγώνιο. Εξίσου σεβαστό είναι και το βάρος του, μιας και μόνο του το ηχείο των 12 ιντσών ζυγίζει 9,5kg. Το ογκώδες κουτί τύπου bass reflex, διαθέτει duct στο πλάι του ηχείου, ενώ η επένδυσή του με παχιά μοκέτα και το γυαλιστερό πλαστικό τύπου plexiglass στην πρόσοψη, αποδίδουν μια ενδιαφέρουσα σχεδιαστική άποψη στην πρόταση της ETON. Δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας και σοβαρότητας, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει, ενώ η συναρμογή και το τελικό φινίρισμα είναι υπεράνω κριτικής.

Χαρακτηριστικά .....4/10

Το μεγάφωνο EC 12-1000 της ETON διαθέτει 2 πηνία αντίστασης 2Ω το καθένα, ενώ μια πολύ έξυπνη κίνηση της ETON μας δίνει την δυνατότητα επιλογής συνδεσμολογίας χωρίς να ξεβιδώσουμε το sub απ’ την κούτα. Η μπόρνα διαθέτει 2 ζεύγη επίχρυσων ακροδεκτών, ένα για κάθε πηνίο, και φυσικά επίχρυσες γέφυρες για την σύνδεση των πηνίων παράλληλα.
ETON EC 12-1000 (connectors)

Εμείς επιλέξαμε να δοκιμάσουμε το EC 12-1000 με τα πηνία του συνδεδεμένα σε σειρά, διαμορφώνοντας την ολική αντίσταση στα 4Ω.
Με τόσο μεγάλο κουτί, δυνατότητα σύνδεσης των πηνίων παράλληλα ώστε η αντίσταση να κατέβει στο 1Ω και με σεβαστών διαστάσεων duct, ήταν λογικό να φανταστούμε πως πρόκειται για ηχείο με SPL προσανατολισμό. Οι μετρήσεις των συχνοτήτων, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, έδειξαν πως ακόμα και στα 4Ω η επίτευξη έντασης είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για το sub της Γερμανικής εταιρίας, η διχασμένη του προσωπικότητα όμως φάνηκε στην ακρόαση του ETON EC 12-1000.
Η επιλογή του χαμηλοπερατού φίλτρου ήταν για άλλη μια φορά τα 70Hz, αφού εκεί έδειχνε να δένει καλύτερα με τους πύργους και τον χώρο ακρόασης του Car Audio Test.

Ηχητική αξιολόγηση .....113,4/150

Από τα πρώτα μουσικά κομμάτια γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ETON σχεδίασε πολύ προσεκτικά το EC 12-1000 δίνοντας του την δυνατότητα επίτευξης έντασης, χωρίς όμως κανέναν συμβιβασμό στην αναπαραγωγή της μουσικής.
Με πρωτόγνωρο έλεγχο των χαμηλών και χαρακτηριστική ισορροπία, το subwoofer της ETON χρειάστηκε πολύ λίγο χρόνο για να μας κερδίσει. Αν κάποιος κλείσει τα μάτια, πολύ δύσκολα θα καταλάβει πως δεν πρόκειται για sealed κουτί, ακόμα και αν είναι ιδιαίτερα έμπειρος ακροατής. Πολύ σταθερό level ακόμα και στο κάτω άκρο του φάσματος, ανεπαίσθητοι τονισμοί και σχεδόν ανύπαρκτη ουρά συνθέτουν την εικόνα ενός subwoofer ιδανικού για Hi-Fi ακροάσεις.

ETON EC 12-1000 (woofer) Το μπάσο είναι σφιχτό και απαλό, έχει όση έκταση χρειάζεται, ενώ η αληθοφάνειά του κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο όγκος κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού είναι παντού παρών χωρίς όμως υπερβολές. Θα τολμούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ιδανικό.
Ο έλεγχος όπως προείπαμε δεν άφησε περιθώρια για αρνητικά σχόλια, ακόμα και στις πολύ χαμηλές συχνότητες, με τις εναλλαγές να πραγματοποιούνται ταχύτατα και με παντελή απουσία ασάφειας.
Ακόμα και σε τεχνικά κομμάτια μπάσου, το EC 12-1000 επεμβαίνει διακριτικά και με ακρίβεια, δίνοντας σαφέστατη εικόνα των εναλλαγών της ταστιέρας, διατηρώντας πάντα το απαλό και γλυκό του άκουσμα. Στα ατμοσφαιρικά κομμάτια πιστεύουμε πως είναι ικανό να κερδίσει ακόμα και τον απαιτητικό ακροατή, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αδυναμίες ή σημάδια κόπωσης σε κανένα είδος μουσικής κατά την δική μας ακρόαση.
Όλα αυτά βέβαια έχουν το τίμημά τους και έτσι το ETON EC 12-1000 δεν αποτελεί μια οικονομική πρόταση. Και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν προσφέρει τέτοιες μουσικές αρετές, χωρίς να διστάζει να αναπαράγει υψηλές ηχητικές στάθμες και να γεμίσει μεγάλα αυτοκίνητα, διατηρώντας την ποιότητα κατασκευής στα υψηλά επίπεδα της ETON.

Συμπέρασμα

Εμάς τουλάχιστον μας έπεισε και με το παραπάνω για τις δυνατότητές του, ενώ δεν διστάζουμε να πούμε πως θα μπορούσε να καλύψει απαιτήσεις και για οικιακή χρήση,

με την συνοδεία φυσικά κατάλληλου ενισχυτή.
Θα μας λείψει η συμβίωση με το ETON EC 12-1000, μια συμβίωση καθ’ όλα αρμονική, ενδιαφέρουσα και κυρίως ευχάριστη. Για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να ανέβουν κατηγορία τιμής για την αγορά subwoofer, εμείς θα πούμε απλά «**Μια δοκιμή θα σας πείσει**».

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία για την παραχώρηση του ETON EC 12-1000 της δοκιμής.

 
ETON EC 12-1000 (12 inches Woofer)
ETON EC 12-1000 (front)
2010-12-08
117
out of 160
24.7
24.3
22.4
19.6
22.4
N/A
4
117
160
 
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 52ms (21 queries, 7ms)
invisible cron image