Back

HELIX DB 12 S (12 inches Woofer)

Η δοκιμή των προϊόντων της Audiotech Fischer αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία για εμάς. Η μεγάλη γκάμα της όμως, όπως είναι γνωστό, δεν περιλαμβάνει μόνο πανάκριβους ενισχυτές και ηχεία.
Παρέχει αρκετές επιλογές σε entry level κατηγορίες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι αδιάφορες, πάντα έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα την αυστηρή σχεδίαση και τα υψηλά επίπεδα ποιότητας κατασκευής και συχνά εντυπωσιάζουν με την απόδοσή τους. Στην κατηγορία entry level συγκαταλέγεται και το DB 12 S της HELIX, το οποίο φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος του Car Audio Test.
Με την ουδέτερη σχεδιαστική φιλοσοφία της μητρικής εταιρίας, το 12ιντσο sub αισθητικά δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά. Το μαύρο χρώμα του μεγαφώνου και της κούτας αφήνουν μια γεύση πολυτέλειας, με μόνη αντίθεση τα γράμματα στον κώνο να μαρτυρούν πως το ηχείο ανήκει στην οικογένεια Dark Blue, σε λευκό χρώμα.

Χαρακτηριστικά .....7/10

Η συναρμογή της καμπίνας των 37 λίτρων όχι μόνο δεν προδίδει την χαμηλή κατηγορία τιμής του DB 12 S, αντιθέτως είναι πολύ προσεγμένη, με τις χρωμιωμένες μπάρες προστασίας να δίνουν την τελική πινελιά στην πολύ καλή εικόνα του sub της HELIX παρέα με τους ταχυσύνδεσμους της επίχρυσης μπόρνας.

HELIX DB 12 S (connectors) Tο DB 12 S είναι σχετικά ευαίσθητο, με συμπάθεια στους 70 κύκλους, όπου και απέδωσε 97dB. Με ροζ θόρυβο από 20–140Hz το HELIX με ισχύ 1W μετρούμενο στο 1m μας έδειξε 88,5dB, πράγμα που σημαίνει πως δεν απαιτείται η χρήση πολύ δυνατού ενισχυτή για την οδήγησή του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για να αποδώσει 116dB, μετρούμενο πάντα στο 1m, χρειάστηκε μόλις 87W.

Ηχητική αξιολόγηση .....84,8/150

Η ηχητική συμπεριφορά του HELIX DB 12 S χαρακτηρίζεται από το γλυκό και μαλακό μπάσο, με έκταση και διαύγεια. Το γέμισμα του χώρου έρχεται αβίαστα, με καλό leveling χωρίς ιδιαίτερους τονισμούς. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως με ρύθμιση Low-Pass-Filter στους 70 κύκλους το sub παρουσιάζει εντυπωσιακό άκουσμα, έχει όμως μια μικρή τάση ουράς. Εμάς μας άρεσε με αποκοπή στους 50 κύκλους όπου η ουρά μειωνόταν σημαντικά και έδειχνε περισσότερο Hi-Fi χαρακτήρα. Τα δυναμικά και η ταχύτητά του κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα, με καλή ατάκα και ακούραστες εναλλαγές. Η παρουσία της μάζας υπήρξε συμπαθητική δείχνοντας ότι μπορεί να γεμίσει ένα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο χωρίς να ιδρώσει. Η φυσικότητά και η καθαρότητα κυμάνθηκαν λίγο πιο επάνω από τον μέσο όρο.

Συμπέρασμα

HELIX DB 12 S (protect) Συνολικά το DB 12 S είναι ένα overall subwoofer, που δεν θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις όλων των ειδών της μουσικής, έχοντας την ικανότητα να αναπαράγει μουσική και σε υψηλές εντάσεις, αν του ζητηθεί. Ακόμα και τότε το άκουσμά του παραμένει ακούραστο και μουσικό. Μεγάλο πλεονέκτημα η δυνατότητα οδήγησης από έναν μέτριο έως και μικρό σε ισχύ ενισχυτή, αν και η δύναμη ποτέ δεν έβλαψε κανένα ηχείο στον τομέα της πιστότητας. Αποτελεί μια σοβαρότατη επιλογή στην κατηγορία των low budget ηχοσυστημάτων, διατηρώντας πολύ καλή σχέση απόδοσης - τιμής, όπως ορίζουν τα αυστηρά πρότυπα της Audiotech Fischer.

Η μεγάλη καμπίνα δεν θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά του sub μιας και ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την μουσική συμπεριφορά του. Εξάλλου για να την διάλεξαν οι Γερμανοί κάτι ξέρουν...

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία KIOKASnet για την παραχώρηση του HELIX DB 12 S της δοκιμής.

 
HELIX DB 12 S (12 inches Woofer)
HELIX DB 12 S (front)
2010-12-08
92
out of 160
21.3
16.8
18.7
14
14
N/A
7
92
160
 
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 87ms (21 queries, 10ms)
invisible cron image