Back

Rockford Fosgate Prime R1-SVC (12 inches Woofer)

Δεν είναι λίγες οι φορές που η χαμηλή τιμή ενός προϊόντος το κατατάσσει αυτόματα σε αυτά που δεν παρουσιάζουν κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον, και χαρακτηρίζονται «φθηνές λύσεις». Για άλλη μια φορά η Rockford Fosgate έρχεται να αποδείξει πως πολλοί μπορούν να μας εντυπωσιάσουν χωρίς υψηλό αντίτιμο.
Από κατασκευαστικής πλευράς, τίποτα δε μαρτυρά το χαμηλό κόστος του Prime R1-SVC.

Χαρακτηριστικά .....6/10

Rockford Fosgate Prime R1 (connectors) Αρκετά στιβαρό σασί και προσεγμένη κατασκευή, φανερώνουν πως το μεγάφωνο δεν κατασκευάστηκε πρόχειρα. Μπορεί να διαχειριστεί 150W RMS με μέγιστη απολαβή ισχύος τα 300W.

Το φάσμα συχνοτήτων το οποίο μπορεί να αναπαράγει είναι 22-250Hz και η ευαισθησία του ανέρχεται στα 87dB, κάτι που επαληθεύτηκε κατά τις μετρήσεις. Η Rockford προτείνει για το R1-SVC κλειστή κούτα από 19,8–50,97 λίτρα, ενώ για ported καμπίνες δεν διατίθενται στοιχεία.
Το αναλυτικό manual περιέχει οδηγίες για τον υπολογισμό των λίτρων κατά την κατασκευή της custom καμπίνας, καθώς και αναλυτικές οδηγίες συνδεσμολογίας και υπολογισμού της αντίστασης, αν χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα μεγάφωνα. Όπως μαρτυρά ο τύπος του sub της Rockford (SVC : Single Voice Coil), πρόκειται για μονοπηνικό μεγάφωνο με διάμετρο πηνίου φωνής στα 3,8cm και αντίσταση 4Ω.

Οι ταχυσύνδεσμοι δε θα μπορούσαν να λείπουν από το Prime R1-SVC και όποιος παραπονεθεί για το ότι δεν είναι επίχρυσοι, θα είναι πλεονέκτης.

Ηχητικά αξιολόγηση .....89.5/150

Rockford Fosgate Prime R1 (back) Για την ακρόαση του επιλέξαμε την πιο δημοφιλή sealed καμπίνα για 12ιντσο, αυτή των 27 λίτρων. Το χαμηλοπερατό φίλτρο ρυθμίστηκε, μετά από πειραματισμούς, στα προσφιλή μας 70Hz και το Prime R1 ξεδίπλωσε τις αρετές του με αρκετή υπερηφάνεια χωρίς προκατάληψη.
Η αντιπροσωπεία έχει ορίσει την τιμή του sub στα πλαίσια της μικρής κατηγορίας, αυτό είναι όμως κάτι με το οποίο το RF Prime R1-SVC διαφωνεί ριζικά. Το πολύ μαλακό και ξεκούραστο χαμηλό, αναπαράγεται με σχεδόν παντελή απουσία τονισμών, δείχνοντας την συμπάθεια του μεγάφωνου προς το Hi-Fi.

Πλούσιο σε αρμονικές, με ικανοποιητική ταχύτητα στις εναλλαγές, δείχνει να μένει λίγο πίσω σε ατάκα και σε έλεγχο των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, δημιουργώντας σχετική ουρά. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δημιουργεί ένα πιο εντυπωσιακό άκουσμα και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται κουραστικό ή ασαφές, ενώ κάποιοι θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα για αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του. Όπως είναι φυσικό η αληθοφάνεια του χάνει κάποιους βαθμούς, όπως και τα δυναμικά δεν δείχνουν να είναι το δυνατότερό του σημείο. Το ίδιο και ο όγκος ο οποίος δεν απουσιάζει αλλά ούτε και εντυπωσιάζει, ωστόσο η διαύγειά του, συνολικά, κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, «μακριά» από την κατηγορία τιμής του.

Συμπέρασμα

Κάπως έτσι είναι γενικά η μουσική απόδοση του subwoofer της Rockford Fosgate και στην ουσία πρόκειται για ένα πολύ μουσικό μεγάφωνο. Ο ιδιοκτήτης του δεν χρειάζεται να κάνει καμιά ουσιαστική παραχώρηση, ενώ αν το κρίνουμε σε σχέση με το κόστος του πρόκειται για πραγματική ευκαιρία. Θυμίζει subwoofer τουλάχιστον διπλάσιας αξίας και αυτό λέει πολλά για την δουλειά που έκαναν οι άνθρωποι της Αμερικάνικης εταιρίας στο Prime R1-SVC.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία ΤΕLE για την παραχώρηση του subwoofer 12” Rockford Fosgate R1-SVC της δοκιμής.

 
Rockford Fosgate Prime R1-SVC (12 inches Woofer)
Rockford Fosgate Prime R1 (up)
2010-12-14
96
out of 160
21.3
15
16.8
16.8
19.6
N/A
6
96
160
 
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 145ms (22 queries, 27ms)