Back

rainbow CS265 X-LINE Component Kit 6,5 Slim Line

Το extreme ρηχό μεγάφωνο της Γερμανικής Rainbow σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις πόρτες των αυτοκινήτων μιας και το συνολικό βάθος του είναι μόλις 4,1cm.

Χαρακτηριστικά .....16/20

rainbow CS265 X-LINE (signature) Υλοποιήθηκε με την τοποθέτηση ενός μαγνήτη νεοδυμίου στην επάνω πλευρά του επεξεργασμένου χάρτινου κώνου. Φυσικό είναι και το πηνίο φωνής να είναι ανεστραμμένο προς τα επάνω, δηλαδή μια διάταξη αντίστροφη από το σύνηθες των μεγαφώνων. Η rainbow χρησιμοποιεί ακροδέκτες βιδωτούς όπως και σε όλα τα υπόλοιπα διαιρούμενα της μεγάφωνα.

Στο μαλακού θόλου τουίτερ μιας ίντσας με εξωτερική διάμετρο 4,6 εκατοστά και βάθους 1,5 αντίστοιχα, η επικάλυψη του κώνου γίνεται με το χέρι. Κάτω από τον κώνο υπάρχει αφρώδες υλικό κάτι σαν σφουγγαράκι για την προστασία του από τους κραδασμούς. Επίσης ψυκτικό υγρό, ferrofluid υπάρχει μεταξύ μαγνήτη νεοδυμίου και κώνου για καλύτερη ψύξη στις μεγάλες εντάσεις. Όλα αυτά συνοδεύονται απο x-over όπου οι βίδες έχουν επικάλυψη ροδίου που εξασφαλίζει καλύτερη αγωγιμότητα των συνδέσεων.

rainbow CS265 X-LINE (back magnet) Το cross-point (συχνότητα αποκοπής) των μεγαφώνων γίνεται στα 3200Hz με αποκοπή (slope) τα 12dB, δηλαδή δεύτερης τάξης και με προστασία στο tweeter.
Στην όλη συσκευασία του rainbow CS265 δεν λείπουν οι προστατευτικές σίτες των τεσσάρων μεγαφώνων, καθώς και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ όπως διάφορες βάσεις για τα tweeter, βίδες, ροδέλες και λαμάκια στήριξης.
Τοποθετήσαμε βιδώνοντας το 6,5 ιντσών midbass στην απαραίτητη θέση του, το σφραγισμένο κουτί, με το τουίτερ ακριβώς από επάνω του προς αποφυγή διαφοράς φάσης και με το x-over ρυθμισμένο στα 0dB. Του δώσαμε σήμα ήχου με διάφορα μουσικά cd ώστε να μαλακώσει λίγο, προτού γίνει η αξιολόγησή του.

Μετρήσεις .....33/40

rainbow CS265 X-LINE (RTA Tweeter Near field) rainbow CS265 X-LINE (RTA MidBass Near field) rainbow CS265 X-LINE (RTA 90 dB)

Ηχητική αξιολόγηση .....169,3/240

rainbow CS265 X-LINE (side) Πήραμε τις σωστές θέσεις ακρόασης και η πρώτη μας εντύπωση ήταν το πολύ καλό χαμηλό του. Καθαρό, απαλό, ζεστό, με άπλωμα και πλούσιο όγκο στις χαμηλές συχνότητες με ευδιάκριτα περάσματα αλλά όχι και τόσο καλό αντίστοιχα στην μεσοχαμηλή περιοχή. Διότι οι μπότες ακούστηκαν με μια σχετική αδυναμία όσον αφορά το level, σαν να … ντρεπόντουσαν. Αυτό δεν επηρέασε τα δυναμικά του, αντιθέτως δεν χρειάστηκε να ακούσουμε τόσο προσεκτικά διότι έγιναν αντιληπτές σε πρώτο χρόνο όταν του «ζητήθηκε» να το αναπαράγει από συγκεκριμένο δισκάκι αναφοράς περί αξιολόγησης δυναμικών. Οι μεσαίες συχνότητες παρουσίασαν καθαρότητα στα φωνητικά αντρικών και γυναικείων φωνών,στις κιθάρες και στο πιάνο. Τα δε πρίμα του είναι το δυνατό του σημείο. Με καλό πάχος, αναλυτικά, κρυστάλλινα, έως και αέρινα θα λέγαμε έχουν την ικανότητα να αναπαράγουν και δύσκολες ηχητικά πληροφορίες, όπως ψιθύρους και ανάσες τραγουδιστών χωρίς ενοχλητικές εξάρσεις, αλλά ήταν λίγο πιο πίσω σε level από το υπόλοιπο ηχητικό φάσμα. Δεν θεωρούμε ότι είναι μεμπτό μιας λόγω της δυνατότητας level από την πηγή.

rainbow CS265 X-LINE (up)Η ολική αναπαραγωγή χαρακτηρίζεται από ένα σετ ηχείων με πολύ καλή ισορροπία ουδετερότητα και καθαρότητα. Δεν υπάρχει κάτι που θα εξιτάρει τον ακροατή αλλά ούτε και να ενοχλεί πουθενά. Δοκιμάσαμε να ρυθμίσουμε το x-over στα +3dB και υπήρξε αρκετή διαφορά. Τα πρίμα δεν άλλαξαν ηχητική συμπεριφορά αντιθέτως «ήρθε» και το level σε κανονικά επίπεδα. Όμως μια μικρή τραχύτητα και όχι σε όλο τους το ηχητικό φάσμα παρουσίασαν οι μεσαίες συχνότητες. Μια μικρή έξαρση πέρασε σε ηχητικό κομμάτι με σαξόφωνο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ενοχλητικό.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι το διαιρούμενο σετ της rainbow CS265 συμπεριλαμβάνεται στα αξιοπρόσεκτα διαιρούμενα που τοποθετήται σε κάθε αυτοκίνητο. Θα μας άρεσε η ρύθμιση στα 0 db όσον αφορά το Mid και στα +3dB για το τουίτερ. Βέβαια τότε θα είχε και υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγησή του.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία για την παραχώρηση του rainbow CS265 X-LINE.

 
  • rainbow CS265 X-LINE (tweeter up)
  • rainbow CS265 X-LINE (accessories)
  • rainbow CS265 X-LINE (x-over)
  • rainbow CS265 X-LINE (tweeter back)
 
rainbow CS265 X-LINE Component Kit 6,5 Slim Line
rainbow CS265 X-LINE (set)
2010-12-15
218
out of 300
21.3
20.2
22.4
21.3
18.7
18.7
24.3
22.4
33
16
218
300
 
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 98ms (21 queries, 14ms)
invisible cron image