Back

ESX VE6.2C Component Kit 6,5

Η εταιρία ESX έχει συνδέσει το όνομά της με πολύ σοβαρά ηχοσυστήματα κυρίως λόγω των πολύ καλών ενισχυτών της σειράς V (VISION), οι οποίοι αποτέλεσαν μια πολύ καλή επιλογή για κάποιους και για άλλους λόγο να ονειρεύονται. Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο τεύχος τους υπέροχους V900.2 και αρκετοί από εμάς τους χαζεύαμε με δέος όταν τους αντικρίζαμε. Στον τομέα των ηχείων όμως, ενώ υπήρχαν αξιόλογες και σίγουρα αξιόπιστες προτάσεις από την ESX, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο της σειράς VISION.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το ESX VE6.2c , έχοντας δύσκολο έργο αφού το V στον τύπο του δεν επιδέχεται μετριότητες. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω το ηχείο όχι μόνο τιμά την σειρά VISION με τα μουσικά του προσόντα, αλλά φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και να αποτελέσει όχι απλά μια αξιόλογη, αλλά σοβαρότατη επιλογή για μουσικά (και μόνο) ηχοσυστήματα.

Χαρακτηριστικά .....14/20

Η σοβαρότητα που έχει δοθεί στο ηχείο της ESX VE ξεκινά από την συσκευασία του.
ESX VE6.2 (set) Όχι πως αρκεί μια τακτοποιημένη συσκευασία για να κριθεί ένα προϊόν, απλά είναι το κερασάκι στην τούρτα στην περίπτωση της ESX. Το σετ είναι τοποθετημένο μέσα σε βαλιτσάκι, με ανάγλυφο το λογότυπο της εταιρίας,
ενώ στο εσωτερικό του δεσπόζουν τακτοποιημένα και σωστά στηριγμένα τα ηχεία και τα x-over. Τα πάντα, από κατασκευαστικής πλευράς, δεν επιδέχονται αρνητικού σχολιασμού αφού η προσοχή στην λεπτομέρεια δηλώνει πανταχού παρούσα.

Το kickbass με το πολύ στιβαρό σασί και τον μεγάλο μαγνήτη, δίνει υποσχέσεις για το μουσικό αποτέλεσμα, οι επίχρυσοι βιδωτοί ακροδέκτες δε μπορούσαν να απουσιάζουν, ενώ ο αρκετά άκαμπτος κώνος είναι κατασκευασμένος από «ειδικό», όπως αναφέρει η ESX, κράμα αλουμινίου. Λοιπές λεπτομέρειες δεν διατίθενται.
Στο κέντρο του αναγράφεται η σειρά και ο κατασκευαστής, έχοντας για background 3 κάθετα V που προσδίδουν μια ευχάριστη οπτική πινελιά στο, έτσι κι αλλιώς, πολύ όμορφο ηχείο. Για την προστασία του από χτυπήματα φροντίζουν δύο μπάρες στο καλαίσθητο εξωτερικό στεφάνι με τα μεγάλα κενά να αφήνουν σε κοινή θέα το πανέμορφο kickbass.

ESX VE6.2 (xover) Για άλλη μια φορά συναντάμε το λογότυπο της ESX η οποία δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει υπερήφανα πως το προϊόν αποτελεί δική της υλοποίηση.
Το tweeter των 28mm διαθέτει αλουμινένιο περίβλημα με ένα εντυπωσιακό νίκελ δαχτυλίδι στην εμπρός όψη του σε αντίθεση με την μαύρη σήτα που προστατεύει τον μεταξένιο θόλο.

Όλα τα παραπάνω, μαζί συνθέτουν την εικόνα ενός σοβαρού σετ και για επιβεβαίωση έρχεται το x-over με τις εντυπωσιακές διαστάσεις και την σήτα στην περιφέρειά του να δίνει μια άλλη σχεδιαστική πρόταση πέρα από τα συνηθισμένα.
Στο εσωτερικό συναντάμε υλικά εμφανώς άνω του μέσου όρου, με την προστασία του tweeter να υλοποιείται με λάμπα, ώστε να αποφεύγεται η διακοπή της αναπαραγωγής και η αναμονή μέχρι να επανέλθει.

Παρέχεται επιλογή εξασθένησης -9, -6, -4, -2 και φυσικά 0dB με jumper, όπως και διακόπτης για αντιστροφή της φάσης 180ο.
Στο σκούρο plexiglass που καλύπτει το x-over, για άλλη μια φορά αναγράφεται το logo της εταιρίας και απο κάτω VISION SERIES για να μην ξεχνιόμαστε.

Μετρήσεις .....27/40

ESX VE6.2C  (RTA 90 dB) ESX VE6.2C  (RTA MidBass Near field) ESX VE6.2C  (RTA Tweeter Near field)

Ηχητική αξιολόγηση .....195,7/240

Με τα προγνωστικά να δίνουν και να παίρνουν (όπως συνηθίζουμε) τοποθετούμε το σετ για ακρόαση. Πειραματιζόμαστε με την εξασθένηση και καταλήγουμε στα -4dB, όπου το tweeter παραμένει λαμπρό χωρίς εξάρσεις (εκτός των 16 KHz +6dB) και με ιδανικό δέσιμο με το kickbass.
Οι υψηλές συχνότητες έχουν αέρα και πάχος, με ανάλυση και διαύγεια όπως αρμόζει σε ένα σοβαρό tweeter. Αντίστοιχα το kickbass έδειξε δυναμικό μουσικό χαρακτήρα με ταχύτητα και ζωντάνια, με καθαρή, ογκώδη και ρεαλιστική αναπαραγωγή. Η ταχύτητά του κινήθηκε στα γνωστά πλαίσια των kickbass που σέβονται τον εαυτό τους και δεν επιδέχεται σχολιασμού.
ESX VE6.2 (side) Σχολιασμό επιδέχεται η ικανότητα αυτού του kickbass να αναπαράγει πλούσιο μπάσο (το μειονέκτημα των περισσότερων kickbass).
Οι χαμηλές συχνότητες όχι μόνο δεν αναπαράγονται υποτονικά, αλλά έχουν όγκο, είναι σφιχτές και με σωστή ένταση. Σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζονται ασάφειες ή μπερδέματα, το ESX VE6.2c διατηρεί πάντα τον έλεγχο και φροντίζει να διαχωρίζει σωστά μπότες – μπάσο, χωρίς να επηρεάζεται η διαύγεια και η χροιά του ακόμα και κοντά στο peak της έντασής του.
Οι μεσαίες συχνότητες είναι ζεστές και, όσο πρέπει, απαλές με ρεαλιστική απεικόνιση του όγκου οργάνων και φωνών, ενώ οι βαριές αντρικές φωνές έχουν την τιμητική τους, με χροιά που εντυπωσιάζει.

Συμπέρασμα

ESX VE6.2 (tweeter side) Συνολικά πρόκειται για μια επιλογή με overall χαρακτήρα που θα βολευτεί εξίσου καλά σε όλα τα είδη της μουσικής, από lounge μέχρι hardcore, με δυναμικά σε υψηλά επίπεδα και δέσιμο υπεράνω κριτικής.
Εδώ θα πρέπει να πούμε πως αν το ζητούμενο είναι η ένταση το ESX VE6.2c αποτελεί μια λάθος επιλογή, όπως έδειξε και στην μέτρηση spl, που έφτασε μόλις μέχρι τα 97dB σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων. Ίσως να βλέπαμε 98dB αλλά δεν θέλαμε να το ζορίσουμε άσκοπα, μιας και ο προσανατολισμός του είναι καθαρά μουσικός, ενώ πρόκειται για πολύ ενεργοβόρο σετ.

Η ίδια η ESX δίνει ονομαστική ισχύ στο VE6.2c 120W RMS, και τα χρειάζεται το ηχείο για να μπορέσει να αποδώσει τον πολύ καλό μουσικό χαρακτήρα του (δηλώνεται Hi-End απ’ την κατασκευάστρια). Θεωρείται αυτονόητο πως και ο ενισχυτής που θα το οδηγήσει θα πρέπει να είναι αντίστοιχης κλάσης.
Απευθύνεται σε αυτούς που μπορούν να εκτιμήσουν τις μουσικές αρετές ενός ηχείου και δεν θα το σπάσουν προσπαθώντας να ξυπνήσουν τον πλησίον τους ξημερώματα, με μεγαλύτερο πλεονέκτημα την ικανότητα να αναπαράγει όλα τα είδη μουσικής όχι απλά απροβλημάτιστα αλλά και με χαρακτήρα.

Αν είστε υποψήφιος αγοραστής και ψάχνετε ένα τέτοιο σετ σε αυτή την κατηγορία τιμής θα είναι λάθος να μη δοκιμάσετε το ESX VE6.2c προτού αποφασίσετε.
Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία ellicon για την παραχώρηση του ESX VE6.2C

 
  • ESX VE6.2 (up)
  • ESX VE6.2 (back)
  • ESX VE6.2 (outside)
 
ESX VE6.2C Component Kit 6,5
ESX VE6.2 (inside)
2010-12-09
237
out of 300
24.6
25.8
23.5
24.6
24.3
24.3
24.3
24.3
27
14
237
300
 
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 91ms (21 queries, 11ms)