Back

MB QUART FTA169 Coaxial 3 way

Η Γερμανική MB QUART είναι μια καταξιωμένη εταιρία στον χώρο του ήχου αν και τα τελευταία χρόνια δεν έχαιρε της προσοχής που της αρμόζει. Αγαπημένα προϊόντα, έχουν χαρίσει όμορφη συντροφιά σε μουσικές αναζητήσεις, με αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά από τις entry σειρές μέχρι τις πρωτοκλασάτες.

Στις entry σειρές κατατάσσεται και το οβάλ τρίδρομο μεγάφωνο Formula FTA169 χαμηλού κόστους, που προορίζεται για την πατροπαράδοτη λύση της τοποθέτησης στην εταζέρα του αυτοκινήτου. Από κατασκευαστικής πλευράς δεν παρουσιάζει τίποτα μεμπτό και ας πρόκειται για οικονομική επιλογή.

Χαρακτηριστικά .....8/20

Το FTA169 διαθέτει αρκετά στιβαρό μεταλλικό σασί, κώνο πολυπροπυλενίου, ανάρτηση απο καουτσούκ και διπλοκαλωδίωση ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανεξάρτητης συνδεσμολογίας για τα δυο tweeter μεταλλικού θόλου με επικάλυψη τιτανίου της 1 και 1-1/4 της ίντσας. Η ισχύς που μπορεί να διαχειριστεί είναι απο 40W RMS έως τα 150 MAX.
Η απόκριση συχνότητας κατα τον κατασκευαστή είναι 40-32000Hz.

Ηχητική αξιολόγηση .....146/240

MB QUART FTA169 (mid-tw) Αναπαράγοντας μουσική το oval της MB QUART δείχνει πως είναι αρκετά ευκολοδήγητο μεγάφωνο, κάτι που το κάνει ιδανικό για ηχοσυστήματα χωρίς ενισχυτή. Αυτή η εντύπωση επαληθεύτηκε από την μέτρηση της ευαισθησίας του στα 91,5dB (1W/1m) με ροζ θόρυβο.
Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα οβάλ και κυρίως στα 3δρομα, 4δρομα κ.λ.π. ο προσανατολισμός τους δεν είναι για ακρόαση σε πρώτο πλάνο, δηλαδή με το μεγάφωνο να κοιτάζει τον ακροατή.

Προβάλλονται πολύ οι πιο κατευθυντικές μεσοϋψηλές και υψηλές συχνότητες, αλλά αυτό συμβαίνει εσκεμμένα. Ως γνήσιοι Γερμανοί οι σχεδιαστές της QUART, γνωρίζουν καλά πως το 99,9% των οβάλ θα περάσουν την ζωή τους παίζοντας σε κάποια εταζέρα και με αυτό το σκεπτικό σχεδίασαν το FTA169. Ακούγοντας το μεγάφωνο με το κουτί των δοκιμών μας γυρισμένο «ανάσκελα», αλλάζει άρδην όσων αφορά τα μουσικά του χαρακτηριστικά, και κυρίως την ισορροπία. Με πολύ καλή διαύγεια και δυναμικό άκουσμα, το σήμα αναπαράγεται «μεστά», με ταχύτητα και ακρίβεια.

Αναμφισβήτητα το καλύτερο σημείο του FTA169 είναι οι μεσαίες συχνότητες. Διαυγείς και ζωντανές, έχουν ένταση και επαρκή όγκο. Παρουσιάζουν ωστόσο μια τάση προβολής σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα, όχι όμως σε σημείο που να κουράζει.

MB QUART FTA169 (side) Στις μεσοϋψηλές και υψηλές συχνότητες τα πράγματα εξισορροπούνται, με την μουσική να αναπαράγεται χωρίς εξάρσεις, πολύ καθαρά και με αρκετό αέρα. Το μεταλλικό άκουσμα των υψηλών είναι σύνηθες χαρακτηριστικό των tweeters που δεν διαθέτουν μαλακό θόλο και αποτελούν συνειδητή επιλογή. Προσφέρουν εντυπωσιακό ήχο, αν και εμείς θα θέλαμε τις υψηλές λίγο πιο απαλές και πιο «παχιές». Βέβαια αυτό έχει να κάνει πολύ με το προσωπικό γούστο και το είδος της μουσικής που αρέσει στον καθένα. Το γνωστό περί ορέξεως...

Στις χαμηλές και μεσοχαμηλές συχνότητες το Formula FTA169 παρουσιάζεται ταχύ και καθαρό, με ακρίβεια στο τέμπο και επαρκή όγκο, υπολειπόμενο όμως σχετικά σε level. Σαν να παρουσιάζεται άτολμο. Φυσικά ο διαχωρισμός μεσοχαμηλών και χαμηλών είναι πάντα διακριτός και με αρμονική συνύπαρξη.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές και ειδικά αν συνυπολογιστεί η κατηγορία τιμής του oval της MB QUART, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

MB QUART FTA169 (connector) Με το καθαρό και εντυπωσιακό άκουσμα και την ικανότητα επίτευξης έντασης ακόμα και χωρίς ενισχυτή να μετράνε υπέρ του, έχουμε μια ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής, progressive house και λαϊκών Ελληνικών, χωρίς να δυσανασχετεί φυσικά σε κανένα είδος μουσικής. Προσθέστε την προσεγμένη κατασκευή και την εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας μιας σοβαρότατης Γερμανικής εταιρίας και έχετε μπροστά σας την πλήρη εικόνα του «πακέτου». Από εμάς καλές ακροάσεις.

Αντιπρόσωπος της MB Quart στην Ελλάδα είναι πλέον η εταιρία Ellicon, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του Formula FTA169 της δοκιμής.

 
MB QUART FTA169 Coaxial 3 way
MB QUART FTA169 (up)
2011-05-18
171
out of 300
15.7
19
16.8
17.9
15
15
20.5
26.1
17
8
171
300
 
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 86ms (21 queries, 10ms)