Back

SPL DYNAMICS SPL 8F

Την SPL Dynamics λίγο πολύ όλοι την γνωρίζουμε, πρόκειται για μια Φιλανδική εταιρία με μεγάλη παράδοση συστημάτων ήχου τα SPL & Sound Quality.
Σε αυτή την παρουσίαση φιλοξενούμε και δοκιμάζουμε το Midrange 8’’ SPL-8F διαμέτρου 8 ιντσών, πρόκειται για ένα μεγάφωνο με έμφαση στην μεσαία περιοχή (Midrange) καλύπτοντας συνθήκες PA, δηλαδή ενός μεγαφώνου με μεγάλη ακουστότητα.
Η ενδεικτική τιμή της αντιπροσωπείας είναι στα 69€ το τεμάχιο μαζί με την μεταλλική προστατευτική σίτα.

Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστικά το μεγάφωνο της spl dynamics διαθέτει στιβαρό σασί από fiber blend, με ευμεγέθη μαγνήτη και τυπικούς ακροδέκτες σύνδεσης καλωδίων.
Ο κώνος του μεγαφώνου είναι κατασκευασμένος από επεξεργασμένο χαρτί. Κατσαρή ανάρτηση περιβάλλει τον κώνο προς το σασί του, δίνοντας του μικρή διαδρομή x-max. Ένα από τα βασικά του προσόντα είναι το βάθος του, το οποίο ανέρχεται στα 7 εκ, με αποτέλεσμα να κάνει σχετικά εύκολη την εγκατάσταση του. Σύμφωνα με το εργοστάσιο κατασκευής διαχειρίζεται 250W RMS σε συνεχή ισχύ και 500W μέγιστη και στιγμιαία, πάντα στην συχνοτική περιοχή που ορίζει ο κατασκευαστής.

Μετρήσεις Car Audio Test

Πολύ καλή και ισορροπημένη απόκριση συχνοτήτων από 200-6300Hz χωρίς εξάρσεις, δείχνοντας την δυνατότητα του μεγαφώνου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός κατηγορίας spl.

Ακουστότητα dB ανα συχνότητα 1W/1mdB
30Hz86
150Hz92
1KHz93

SPL DYNAMICS SPL 8F (RTA)

Ηχητική αξιολόγηση

Κατά την διάρκεια των ακροάσεων το SPL-8F μας έδωσε ένα αρκετά ξεκούραστο αποτέλεσμα, χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα η χροιά του υπό γωνία ακρόασης όταν τοποθετήθηκε Off - Axis.
Ο ήχος κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής παρουσίασε πολύ μικρές διακυμάνσεις όσον αφορά την γραμμικότητα. Το δοκιμάσαμε δίνοντάς του αρκετή ισχύ και παρατηρήσαμε σταθερότητα στην ηχητική του συμπεριφορά, γεγονός που δείχνει την πολύ καλή δουλειά που έκανε ο κατασκευαστής του σε αυτόν τον τομέα. Κομμάτια με βαριές αντρικές φωνές δεν απέδωσαν την απαραίτητη ποσότητα, με αποτέλεσμα η μάζα να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα μη ακολουθώντας την πολύ καλή γραμμικότητα. Ωστόσο κινήθηκε λίγο πάνω του μέσου όρου. Για συνθήκες ακρόασης spl, η για διαγωνισμούς decibel, η μάζα δεν είναι και το απαραίτητο συστατικό που θα λείψει στον ακροατή, η στο μικρόφωνο.
Στα κομμάτια με δυναμικά μεταβατικά κινήθηκε εξίσου κοντά στο μέσο όρο, καθώς στο χαμηλό φάσμα δεν μπορούσε να ακολουθήσει με την ακρίβεια ενός καλού hi-fi μεγάφωνου. Από τους 150 κύκλους και πάνω τα πήγε πολύ καλύτερα δίνοντας αρκετά καλή δυναμική παρουσία χωρίς να παρουσιάζει σημεία κόπωσης!
Ωστόσο, θα το θέλαμε λίγο παραπάνω αναλυτικό.

SPL DYNAMICS SPL 8F (connectors)Με την προσθήκη οικιακού tweeter της peerless (811782) 91dB μαλακού θόλου, το ηχητικό αποτέλεσμα μας άφησε θετικές εντυπώσεις. Το μεσαίο φάσμα ήταν καθαρό και γεμάτο, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα σε hi-fi ακούσματα ήταν ξεκούραστο και ευχάριστο. Σαν μεγάφωνο μεσαίων συχνοτήτων οριακά ακολουθούσε το πολύ καλό tweeter. Ο λόγος που γίνετε αυτή η αναφορά είναι κατα πόσο το δοκιμαζόμενο μεγάφωνο μπορεί να σταθεί ισάξια με συμπληρωματικό μεγάφωνο δίνοντάς μας πιο σαφή εικόνα κατα την αναπαραγωγή.
Τα midrange αυτής της νοοτροπίας σχεδίασης και συχνοτικού φάσματος είναι λογικό να αποδίδουν σωστά στην περιοχή άνω των 150 κύκλων και χωρίς να περιορίζονται σε συνθήκες ακρόασης δωματίου. Είναι η περιοχή στην οποία δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό και βεβαίως δουλεύουν πιο ξεκούραστα και με χαμηλή παραμόρφωση.
Αυτό σημαίνει, αφενός πως χρειαζόμαστε ξεκάθαρο περιορισμό των συχνοτήτων που θα τους στείλουμε για αναπαραγωγή (δουλειά που μπορεί να αναλάβει κάποιο παθητικό crossover, είτε της πηγής, είτε του ενισχυτή μας), αφετέρου για σωστή απόδοση του συχνοτικού φάσματος θα χρειαστούμε κάποια μονάδα για την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων (δηλαδή κάτω από τους 120 κύκλους).

Ηχητική εκτίμηση5.9/10
spl
Mid
Μάζα
Δυναμικά
Φυσικότητα
Γραμμικότητα
Σύνολο

SPL DYNAMICS SPL 8F (Magnet)

Συμπέρασμα

Το SPL-8F αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που αναζητούν υψηλές εντάσεις αγγίζοντας τις hi-fi καταβολές. Δεν προορίζεται μόνο για διαγωνισμούς spl.
Αντιθέτως αποτελεί μια τίμια και μέση λύση μεταξύ SPL και Hi-Fi καθώς μπορεί να παντρέψει επιτυχώς αυτές τις δυο κατηγορίες, αφού καταφέρνει να αναπαράγει δυνατά και αβίαστα το μουσικό σήμα, χωρίς να γίνεται ενοχλητικό.
Συστήνεται και για τις δυο κατηγορίες έχοντας ένα μικρό προβάδισμα στην κατηγορία της ακουστότητας (spl).

Αντιπροσωπεία SPL Dynamics

 
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 93ms (20 queries, 12ms)