Back

SPL Dynamics SPL-8ND

H Φιλανδική SPL Dynamics διαθέτοντας πλέον αξιοσημείωτη τεχνογνωσία στο spl, έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει αξιόλογα μεγάφωνα υψηλών επιδόσεων. Ένα από αυτά είναι το SPL-8ND το οποίο αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της εταιρίας.

Χαρακτηρίστηκα

Ανοίγοντας την συσκευασία του SPL Dynamics 8-ND το πρώτο πράγμα που προκαλεί τις εντυπώσεις είναι ο αρκετά μεγάλος μαγνήτης νεοδυμίου. Το μεγάφωνο είναι εξοπλισμένο με πηνίο φωνής διαμέτρου 2,5 ιντσών που μεταφέρει την μεταβολή μάζας αέρα στον χάρτινο κώνο. Η διπλή ανάρτηση foam βοηθάει στην μεγαλύτερη διαδρομή όταν το μεγάφωνο δεχθεί πολύ ισχύ. Στιβαρό μεταλλικό σασί στεγάζει τα παρελκόμενα του SPL 8 ND. Όλα αυτά, μας δίνουν ως πρώτες εντυπώσεις ότι το μεγάφωνο έχει ‘’άγριες’’ διαθέσεις.
Οι προδιαγραφές που αναφέρει ο κατασκευαστής μας δίνουν 250W RMS σε συνεχή ισχύ και 500W μέγιστη στιγμιαία. Η ευαισθησία του αναφέρεται ότι φτάνει τα 96db 1W/m. Το βάθος τοποθέτησης του φτάνει τα 8.5cm. Στα θετικά, η ύπαρξη οπής στο πίσω μέρος, για την ψύξη του πηνίου.

Μετρήσεις

Ακουστότητα dB ανα συχνότητα 1W/1mdB
30Hz90
150Hz93
1ΚHz98

SPL Dynamics SPL-8ND (rta)

Ηχητική αξιολόγηση

Ξεκινώντας την ακρόαση με το 8-ND που ανήκει στην κατηγορία “καθαρού” midrange μας έδωσε πολύ καλές χαμηλές συχνότητες. Ίσως να μην ενδιαφέρει αρκετό κόσμο αυτή η συμπεριφορά λόγω του ότι οι φαν αυτών των μεγαφώνων τα χρησιμοποιούν περισσότερο προς εκμετάλλευσης της υψηλής ακουστότητας στην μεσαία περιοχή του συχνοτικού φάσματος.
Η μεσαία περιοχή μας άρεσε περισσότερο από τον μικρότερο “αδερφό του” SPL Dynamics SPL 8F , δίνοντας περισσότερη ενέργεια κατά την αναπαραγωγή, ωστόσο παρουσίασε μια μικρή θολότητα που του στέρησε παραπάνω βαθμούς στην αξιολόγηση. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες αξιολόγησης αφορούν αποκλειστικά ακρόαση υπό συνθήκες sound quality.

Η χροιά του δεν χαρακτηρίζεται με σκληρό η μαλακό άκουσμα, κινείτε ενδιάμεσα καλύπτοντας τις ανάγκες του χρήστη με σχετική άνεση. Ωστόσο η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο υπέρ της ακουστότητας.
Θετικές εντυπώσεις απέσπασε και στο κομμάτι απόδοσης των δυναμικών όπου ήταν ταχύτατο με πολύ καλά μεταβατικά. Αξιοσημείωτο γεγονός το οποίο μας εξέπληξε ήταν ότι είχε την δυνατότητα να γεμίζει κυριολεκτικά τον χώρο, δίνοντας την αίσθηση και το βάθος, μιας μεγάλης αίθουσας.
Θα θέλαμε λίγο περισσότερη μάζα και ανάλυση στο μεσαίο φάσμα οπού απέδωσε κοντά στον μέσο όρο.

Ηχητική εκτίμηση6.8/10
spl
Mid
Μάζα
Δυναμικά
Φυσικότητα
Γραμμικότητα
Σύνολο

SPL Dynamics SPL-8ND (Magnet)

SPL Dynamics SPL-8ND (connectors)

Η γραμμικότητα του είχε κορυφαία επίδοση καθώς όσο και να ανέβαιναν τα watt από τον ενισχυτή μας δεν σημείωσε την παραμικρή έξαρση. Πολύ ικανό μεγάφωνο στο να διαχειριστεί μεγάλες εντάσεις απροβλημάτιστα.
Η διπλή ανάρτηση του δίνει την δυνατότητα ικανοποιητικού x-max ώστε να μπορεί να αναπαράγει μεσοχαμηλές συχνότητες ακόμα και σε μεγάλες στάθμες.

Με το tweeter μαλακού θόλου που προσθέσαμε εκ των υστερών ταίριαξε θετικά. Μας έδωσε ένα μέσο hi-fi αποτέλεσμα, δίχως να είναι κουραστικό.

Συμπέρασμα

Το 8ND αποτελεί την ναυαρχίδα της SPL DYNAMICS, και δικαίως καθώς μπορεί να παίξει πολύ δυνατά μέχρι τα όρια του, χωρίς να ιδρώσει. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής του υπόσχεται ότι δεν θα προδώσει εύκολα τον χρήστη, ακόμα και εάν το πιέσει αρκετά. Για συνθήκες ακρόασης hi-fi με τα ανάλογα συνοδά, δεν πρόκειται να τον απογοητεύσει. Έχει αρκετά ξεκούραστο και σχετικά καθαρό ήχο. Είναι λίγο πιο μουντό από τον μικρότερο αδερφό του, το 8F, αλλά πολύ πιο ικανό στο spl.

Αντιπροσωπεία SPL Dynamics

 
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 81ms (20 queries, 10ms)