Back

SP Audio 8HM

Σε συνέχεια του προηγουμένου τεστ δοκιμάζουμε τον μεγαλύτερο αδερφό του SP8 CM.
Ο κωδικός του είναι SP8 HM. Θα κριθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, θα μετρηθεί σε maximum spl όσο και σε απόδοση hi-fi.

Χαρακτηριστικά

Το SP Audio 8HM ανήκει και αυτό στην κατηγορία των midrange με μεγάλη ακουστότητα. Κατασκευαστικά το μεγάφωνο μας άφησε θετικές εντυπώσεις, διαθέτει μεταλλικό στιβαρό σασί πάχους 3mm. Ο μαγνήτης είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τον μικρό “αδερφό του” SP 8CM που θα δείτε στα αμέσως επόμενα τεστ. Η διάμετρός του είναι 8,5cm τη στιγμή που το βάθος εγκατάστασης του μεγαφώνου ανέρχεται στα 8,6cm.

SP Audio 8HM (connectors)Διαχειρίζεται 300W συνεχή ισχύ στο εύρος συχνοτήτων που ορίζει ο κατασκευαστής, με επίδοση τα 98dB /1m, ενώ παρέχει 600W μέγιστη στιγμιαία ισχύ που αντέχει το πηνίο πριν την καταστροφή του. Ο επεξεργασμένος χάρτινος κώνος περβάλλεται στα άκρα του από υφασμάτινη σκληρή τριπλή κατσαρή ανάρτηση, χωρίς να παρουσιάζει μεγάλη διαδρομή. Άξιο αναφοράς είναι οι ακροδέκτες με ταχυσύνδεσμο εσωτερικής διαμέτρου για την σύνδεση καλωδίου τεσσάρων χιλιοστών.
Για καλύτερη καυθεντικότητα του ήχου υπάρχει χοντρό phase plug διαμέτρου 5,4 cm.
Σαν σήμα κατατεθέν της εταιρίας είναι το πορτοκαλί χρώμα.

Μετρήσεις

Μέτρια απόκριση συχνοτήτων με έξαρση στα 800Hz βύθιση στους δυο χιλιόκυκλους κατα 9dB, δείχνοντας την δυνατότητα του μεγαφώνου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην κατηγορία spl.

Ακουστότητα dB ανα συχνότητα 1W/1mdB
30Hz86
150Hz91
1KHz100

SP AUDIO 8HM RTA

Ηχητική Αξιολόγηση

Για τις ακροάσεις χρησιμοποιήθηκε το γνωστό μας tweeter μαλακού θόλου.

Βάσει των μετρήσεων και ακούγοντας το SP 8ΗΜ γίνεται εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται για καθαρά αγωνιστικό μεγάφωνο, δηλαδή για τοποθέτηση σε αυτοκίνητα τύπου spl. Μάλιστα έφτασε με ευκολία στις δοκιμές τα 100dB/1m στο 1KHz.
Διαχειρίζεται μεγάλη ισχύ όταν το σημείο αποκοπής τους είναι κοντά στους 400 κύκλους. Ωστόσο σε τόσο υψηλές εντάσεις υπάρχει σχετική αδυναμία της γραμμικότητας με αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο. Αυτό δεν απασχολεί τον χρήστη για συνθήκες μετρήσης spl σε διαγωνισμούς, παρα μόνο στην ποιότητα. Σε χαμηλές στάθμες η μάζα του κινήθηκε σε επίπεδα λίγο κάτω του μετρίου, καθώς απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό κατά την ακρόαση των βαριών φωνών όμως, σε σε υψηλές στάθμες ανακτάτε το χαμένο έδαφος με αρκετή διαφορά, γεμίζοντας αρκετά καλύτερο τον όγκο στον χώρο.
SP Audio 8HM (phase plug)Παρά τη χρήση του σαν αγωνιστικό μεγάφωνο είναι σχετικά αναλυτικό.
Τα 800Hz που είναι κατα 3dB παραπάνω από τις παραπλήσιες συχνότητες στερούν την καλύτερη ανάλυση και φυσικότητα, πάντα σε επίπεδα sound quality.
Τα δυναμικά του SP 8HM θα τα χωρίζαμε σε δυο κατηγορίες, σε υψηλές συχνότητες έδειξε αδυναμία ταχύτητας με αποτέλεσμα να αξιολογηθεί κοντά στον μέσο όρο. Αντιθέτως σε μεσοχαμηλές συχνότητες και σε γρήγορα περάσματα των kick drums το μεγάφωνο δεν ίδρωσε καθόλου και κατάφερε επιτυχώς να αποδώσει το αποτέλεσμα χωρίς να μπερδεύει και να χάνεται.
Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά όταν η ακρόαση του μεγάφωνου γινόταν είτε on axis , είτε off axis.
Στην δεύτερη περίπτωση το μεγάφωνο γίνεται πιο μουντό και θολό.

Ηχητική εκτίμηση5.2/10
spl
Mid
Μάζα
Δυναμικά
Φυσικότητα
Γραμμικότητα
Σύνολο

SP Audio 8HM (back)

Συμπέρασμα

Το SP 8 ΗM αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για τους λάτρεις των υψηλών στάθμεων. Η υψηλή του ευαισθησία δίνει την δυνατότητα να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά ακόμα και από μικρότερους ενισχυτές. Ο χρήστης μπορεί να "εκμεταλλευτεί" τις συχνότητες από 630Hz-1KHz και 4-5KHz, συχνοτικές περιοχές που το μεγάφωνο δείχνει ιδιαίτερες ικανότητες.
Στο hi-fi κινήθηκε κάτω από τον μέσο όρο. Ωστόσο κρίθηκε αρκετά αυστηρά από εμάς όπως ακριβώς αξιολογούμε μεγάφωνα sound quality.
Άλλωστε το SP Audio 8HM μας έδειξε αμέσως τον προορισμό του που είναι τα άφθονα db, κάτι που δεν συνάπτει συνήθως με την υψηλή υπέρ πιστότητα.

Αντιπροσωπεία: intersound

 
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 86ms (20 queries, 11ms)