Back

Digital Design VO-M8.0

Σε αυτή την παρουσίαση έχουν οι Αμερικανοί την τιμητική τους. Πρόκειται για το midrange 8’’ της Digital Designs VO-M8. Μια εταιρία από την Οκλαχόμα, με παράδοση σε ηχητικά προϊόντα τα οποία προορίζονται τόσο για το χώρο του αυτοκινήτου όσο και για οικιακά συστήματα.

Χαρακτηριστικά

Το VO-M8.0 της DD αρχικά μας έδωσε την εντύπωση μιας λιτής κατασκευής, ενώ ήταν από τα πιο μικροκαμωμένα που έχουμε δοκιμάσει. Η ανάρτηση του είναι μονή και επίπεδη, οπού δείχνει ότι δεν είναι long throw μεγάφωνο. Ο επεξεργασμένος κώνος περιβάλλεται από μεταλλικό σασί όπου εδράζονται οι επίχρυσοι ακροδέκτες επάνω σε βακελίτη και προς ευκολία του χρήστη υπάρχουν καλώδια ήδη συνδεδεμένα.

Με βάθος τοποθέτησης μόλις 7,3 εκ η εγκατάσταση του είναι εφικτή ακόμα και σε περιοχές με μικρό χώρο. Το εργοστάσιο κατασκευής αναφέρει τα 150WRMS πρόσληψη ισχύος σε συνεχή ροή και 300W μέγιστη στιγμιαία. Η ευαισθησία του ανέρχεται στα 100db πράγμα πολύ θετικό καθώς αυτό ελαχιστοποιεί τις απαιτήσεις του σε ρεύματα από τους ενισχυτές. Να σημειώσουμε στα θετικά του ότι στο πίσω μέρος παρέχει οπές για την ψύξη του πηνίου, γεγονός που προσδίδει σωστή και μελετημένη κατασκευή.
Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και προστατευτική σίτα.

Μετρήσεις

Ακουστότητα dB ανα συχνότητα 1W/1mdB
30HzN/A
150Hz95
1KHz100

Digital Design VO-M8.0 (RTA)

Ηχητική αξιολόγηση

Για τις ακροάσεις χρησιμοποιήθηκε tweeter μαλακού θόλου.
Πραγματικά κατά την ακρόαση του DD M8 είχαμε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Παρόλο που αρχικά ο σχεδιασμός του δεν μας προϊδέαζε για κάτι τέτοιο, η απόδοση του ήταν αξιοπρεπέστατη. Ο ήχος του αναπαραγόταν αβίαστα με παρά πολύ καλή ανάλυση και καθαρότητα. Ακόμα και χωρίς tweeter, η κόρνα, μας έδωσε ένα ευρύτατο φάσμα συχνοτήτων, το οποίο μας θύμιζε full range μεγάφωνο.

Ηχητική εκτίμηση7/10
spl
Mid
Μάζα
Δυναμικά
Φυσικότητα
Γραμμικότητα
Σύνολο

Digital Design VO-M8.0 (magnet)

Οι μεταλλικοί ήχοι ήταν πολύ καθαροί αναπαράγοντας τις μικρολεπτομέρειες και την αντήχηση τους σωστά. Τα δυναμικά του στα kick drums ήταν ταχύτατα περιγράφοντας χωρίς ασάφειες την κίνηση τους. Οι φωνές αποδοθήκαν με πολύ καλή άρθρωση και φυσικότητα και άφθονη λεπτομέρεια.
Η γραμμικότητα του κινήθηκε και αυτή σε υψηλά επίπεδα καθώς δεν έδειξε σημάδια κόπωσης ακόμα και όταν δεχόταν υψηλή ισχύ, αντιθέτως κρατούσε τον έλεγχο αναπαράγοντας ακούραστα και αβίαστα τον ήχο με αρκετή πληροφορία.
Η αληθοφάνεια του είναι πάρα πολύ καλή, τα μεταβατικά, η καθαρότητα και ο όγκος του ήχου κατά την αναπαραγωγή, κυμάνθηκαν άνω του μέσου όρου.
Στο τομέα των χαμηλών συχνοτήτων ήταν ανεπαρκές και για αυτό δεν μετρήθηκε καθόλου στα 30Hz. Για πολύ υψηλές εντάσεις χρειάζεται crossover πάνω από τα 250Hz με μεγάλη κλίση.

Ακρόαση με tweeter

Ο συνδυασμός με το tweeter μας, παραδόξως, μας εντυπωσίασε πολύ θετικά, λαμβάνοντας υπόψιν την φιλοσοφία σχεδίασης του μεγαφώνου.
Ακολουθούσε κατά πόδας χωρίς να ιδρώνει ιδιαίτερα. Προς έκπληξη μας, διαπιστώσαμε ότι χρήζει ενός καλού μεγάφωνου υψηλών συχνοτήτων (tweeter), ώστε να συμπληρωθεί σωστά ο ήχος γι αυτούς που θα ακολουθήσουν τον δρόμο του sound quality.
Σε συνδυασμό με κάποιο καλό sub θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί σε κάποια hi-fi οικιακή υλοποίηση με απόλυτη επιτυχία.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά κατασκευαστήDigital Design VO-M8.0
Signal to noise ratio100dB (1Watt/1m)
Frequency Responce100Hz - 13KHz
Voice Coile Diameter38mm
RMS power 4/ohm150W
Max power 4/ohm300W
Mounting Depth7,3cm
Weight1,87Kg

Digital Design VO-M8.0 (connectors)

Συμπέρασμα

Το DD M8 ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από το χώρο των 8 ιντσών μεγαφώνων.
Καθαρός ήχος με εμφανή στοιχεία ισορροπίας ακόμα και σε υψηλές στάθμες μαζί με την μεγάλη ακουστότητα, το καθιστούν σε έναν δυνατό αντίπαλο απέναντι στον ανταγωνισμό.
Το Digital Design M8 τα πήγε πάρα πολύ καλά και στους 2 τομείς καθώς έδωσε 100 db στο 1KHz, ενώ ηχητικά μπορεί να σταθεί στο χώρο του hi-fi με ιδιαίτερη άνεση. Σε συνδυασμό με κόρνα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το κτίσιμο ισχυρών και δυνατών συστημάτων spl ειδικά για αυτοκίνητα που συμμετέχουν σε αγώνες dB Drag και ESPL και με την προϋπόθεση να γίνει σωστή ρύθμιση φίλτρου στις χαμηλές συχνότητες.
Το μείον του είναι ότι θέλει από 2ης τάξης φίλτρο και πάνω η αποκοπή των χαμηλών συχνοτήτων όταν διαχειρίζεται μεγάλες εντάσεις.

Αντιπροσωπεία psaudio

 
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 104ms (20 queries, 12ms)