Back

RAINBOW DSP 1.8 (Επεξεργαστής Ήχου)

Ο επεξεργαστής ήχου είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο καλό ηχοσύστημα, είτε απευθύνεται σε οικιακό, είτε σε αυτοκίνητο. Με την πληθώρα ρυθμίσεων που παρέχουν, δημιουργούν ευχάριστα αποτελέσματα στον ακροατή.
Equalizer, crossover, time correction, level ανα κανάλι, καθιστούν πολλές προοπτικές ως προς τη βελτίωση του ήχου εφόσον ρυθμιστούν σωστά!

Έτσι λοιπόν δοκιμάσαμε τον πρώτο επεξεργαστή ήχου στο Car Audio Test.

19/20 Χαρακτηριστικά

Rainbow DSP 1.8 (rca in, toslink in, high-low in, remote, wifi)Analog Devices 56 Bit Επεξεργαστής ψηφιακού σήματος (DSP)
Burr Brown High-End ήχου AD/DA Converter
6 είσοδοι προενισχυτή RCA
6 είσοδοι High level
1 Stereo Aux με είσοδο (3.5mm Jack)
Μίνι είσοδος USB
SPDIF εισόδου/εξόδου (toslink)
8 εξόδοι προενίσχυσης
Υποστηρίζει οχήματα Start / Stop
Αποσυμπίεση ήχου μέσω WiFi από τις iOS συσκευές, ή μέσω της εισόδου USB από συσκευές Windows
30 band παραμετρικό ισοσταθμιστή
High, Low & BandPass με έως 30 dB κλίση
Φίλτρα Butterworth / Bessel / Chebychev Rainbow DSP 1.8 (rca out, power cable, toslink out)
Χρονική ευθυγράμμιση έως και 4,82 μέτρα (14,6 ms) ρυθμιζόμενο ανα 7 χιλιοστά (0,02ms) βήματα
Μεγάλες σελίδα επισκόπησης για γρήγορο έλεγχο των τρεχουσών ρυθμίσεων
6 μνήμες αποθήκευσης
Fuses 1x2A
Dimensions (LxWxH): 200 x 179 x 42 mm

N/A Μετρήσεις

Rainbow DSP 1.8 (output signal / 3dB) Rainbow DSP 1.8 (input signal / 3dB) Σχήμα 1&2

Στην αριστερή μέτρηση βλέπουμε το αρχικό σήμα εισόδου Pink Noise (flat) όπως έρχεται από την πηγή με καμπύλη απόκρισης τα 3dB.
Δεξιά στη 2η μέτρηση ανεβάσαμε κατα 6dB το Master Volume βλέποντας το σήμα εξόδου του επεξεργαστή ακριβώς ίδιο με τη μόνη διαφορά ότι είναι ακριβώς 6dB υψηλότερο σε στάθμη.

Rainbow DSP 1.8 (output signal / 1dB) Rainbow DSP 1.8 (input signal / 1dB) Σχήμα 3&4

Εδώ παρουσιάζουμε ίδιες μετρήσεις αλλά με επιλογή καμπύλης το 1dB, βλέποντας με περισσότερη ακρίβεια τυχόν αλλοιώσεις του σήματος. Πράγματι, παρατηρείται μια μικρή διαφορά στη δεξιά φώτο που δείχνει λίγο πιο "τσιμπημένες" τις συχνότητες των 12.5, 16 και 20Khz κατα 1dB. Επίσης μια ευχάριστη τάση εξισορρόπησης εμφανίστηκε στην χαμηλομεσαία περιοχή.

RAINBOW DSP 1.8 (parametric equalizer) Rainbow DSP 1.8 (Equalizer) Σχήμα 5&6

Στις φώτο 5&6 βλέπουμε τη ρύθμιση και το αποτέλεσμα που λάβαμε χρησιμοποιώντας το παραμετρικό equalizer. Επιλέξαμε τρεις συχνότητες 32, 160, 500Hz/+6dB και αντίστοιχα τις 1, 6.3, 16KHz/-6dB. Όπως φαίνεται η μέτρηση από το Audio Control οι τρεις πρώτες συχνότητες ανέβασαν μόνο κατα 3dB το level, ενώ στις υπόλοιπες τα πήγε περίφημα.

RAINBOW DSP 1.8 (bandpass) Rainbow DSP 1.8 (bandpass) Σχήμα 6&7

Με τις ρυθμίσεις των φίλτρων Butterworth High & Low pass στα 372Hz/-6dB και 3200Hz/-30dB παρατηρούμε σωστή συμπεριφορά στα crosspoint και με ομαλή καμπύλη στο HP και μια πιο απότομη στο LP.

261/270Ηχητική αξιολόγηση

Η εξαντλητική διαδικασία ακρόασης ξεκίνησε με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις να βρίσκονται flat.
Rainbow DSP 1.8 (layput) Rainbow DSP 1.8 (hi-low pass, bandpass)Ακούσαμε πάρα πολλά είδη μουσικής πέραν των γνωστών και καθιερωμένων Audiophile, ώστε να διαπιστώσουμε αν ο επεξεργαστής της rainbow προσθέτει δικό του χαρακτήρα.
Σχεδόν καμία διαφορά δεν εντοπίσαμε. Το αρχικό σήμα αναπαραγωγής το διατηρούσε ατόφιο σε όλες τις μουσικές προτιμήσεις ακόμα και σε υψηλές εντάσεις.

Rainbow DSP 1.8 (Equalizer) Rainbow DSP 1.8 (appearance)Προσωπικά, θεωρώ θετικό να διατηρεί την ουδετερότητα του ήχου ένας επεξεργαστής επειδή τα υπόλοιπα συνοδά συνήθως έχουν το καθένα κάποιο διαφορετικό ηχόχρωμα. Αυτό καθιστά πιο εύκολη τη δουλειά της ρύθμισης του. Όσον αφορά το σχεδόν καμία διαφορά δεν εντοπίσαμε έχει να κάνει μόνο με την υψηλή περιοχή συχνοτήτων που μας έδωσε ένα ευχάριστο περίσσιο level που φαίνεται και στις μετρήσεις.

Rainbow DSP 1.8 (display) Rainbow DSP 1.8 (equalization)Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας "δώσει" και Listening Pleasure (ευχάριστο άκουσμα) σε εκείνη τη συχνοτική περιοχή. Μάλιστα, αν μας επέτρεπε το σύστημα θα του δίναμε και έναν βαθμό παραπάνω από το άριστα 30 στην αξιολόγηση High.
Η μεσαία περιοχή άγγιξε το άριστα ακολουθώντας πολύ καλή συχνοτική ισορροπία, χωρίς αλλοιώσεις, αλλά και με μια πολύ μικρή και οριακή ιδιαιτερότητα να ακουστεί ποιο κλινικός ο ήχος. Πουθενά δεν κουράζει, αναπαράγει αβίαστα.

Rainbow DSP 1.8 (parametric equalizer) Rainbow DSP 1.8 (equalizer flat)Η χαμηλή περιοχή υπήρξε άριστη με εξαιρετική γραμμικότητα, ταχύτητα και με άνεση πολλών μουσικών οργάνων που αναπαρήγαγε ταυτόχρονα.
Με πλήρη ανάλυση ήχου σε όλο το φάσμα κύλησε η ακρόαση, οι χροιές παρέμεναν αυτούσιες με φυσικότητα, με σωστό μέγεθος οργάνων και σωστή μάζα στις γυναικείες και αντρικές φωνές.

280/290Συμπέρασμα

Εξαιρετικά ισορροπημένο άκουσμα, ουδέτερο, με φυσικότητα και πληρότητα. Έχει χαρακτήρα ουδέτερο, πλην του ζεστού και αέρινου ήχου στην υψηλή περιοχή συχνοτήτων δίνοντας ένα ευχάριστο συναίσθημα.

 
RAINBOW DSP 1.8 (Επεξεργαστής Ήχου)
rainbow DSP 1.8
2016-09-12
280
out of 290
29
29
28
30
29
29
29
29
29
0
19
280
290
 
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 94ms (21 queries, 14ms)
invisible cron image