Back

SEAT LEON (Παρουσίαση ηχοσυστήματος)

Ένα ακόμα SEAT LEON ήρθε να προστεθεί στην κατηγορία των αυτοκινήτων ηχητικής ποιότητας στην Ελλάδα.
Ο ιδιοκτήτης του, ο κ. Λευτέρης Τσιουλάκης, έχει πάθος με την ποιοτική μουσική και επειδή βρίσκεται πολλές ώρες στο αυτοκίνητο του κάνοντας πολλά ταξίδια βρίσκεται πλέον στην ευχάριστη θέση να χαίρεται καθημερινά το κάθε μουσικό άκουσμα που αναπαράγει το ηχοσύστημα του αυτοκίνητό του.
Ύστερα από αρκετή μελέτη και πολλές δοκιμές με την πολύτιμη βοήθεια του Car Audio Test επιλέχθηκαν τα προϊόντα.

Σας τα παραθέτω:

Πηγή: Sony WX-GT90BT
Επεξεργαστής ήχου: Audison Bit one
Ενισχυτές:
3x Brax X 2000 (2x200wrms 4ohm)
1x Χetec P2 Evo (2x205wrms 4ohm ή 1x700wrms 4οhm)
Μεγάφωνα:
Tweeters: Scan-Speak R3004/602010
Mids: Scan-Speak 12MU/4731T00
Midbass: Rs Audio 165 kickbass Pro
SubWoofer: 2x Eton HEX 620-12"

Aσφαλειοθήκες: Audison connection
Καλώδια ρεύματος: Custom
Καλώδια σήματος: Custom(Αudison ακροδέκτες)
Καλώδια ήχου: Custom

Αφού επιλέχθηκαν τα κατάλληλα προϊόντα προς τοποθέτηση, έπρεπε να τοποθετηθούν κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, να μην αλλοιωθεί ιδιαίτερα ο χώρος του αυτοκινήτου και η εμφάνισή τους να δείχνει όσο το δυνατόν πιο εργοστασιακή.
Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα μας ήταν η καμπίνα των υπογούφερ η οποία κατασκευάστηκε σύμφωνα με την καλύτερη απόδοση των μεγαφώνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο SEAT LEON του Τσιουλάκη Λευτέρη η ρεζέρβα, με τα απαραίτητα παρελκόμενα της, παραμένει στον χώρο που έχει ορίσει ο κατασκευαστής (πορτ μπαγκάζ) με άνεση χώρου και χρόνου σε περίπτωση αλλαγής ελαστικού.

 
  • SEAT LEON (rack amplifiers)
  • BRAX amplifiers
  • BRAX & Audison
  • Scanspeak Illuminator (Λευτέρης Τσιουλάκης)
  • SEAT LEON (BRAX, ETON)

Η Πηγή:

Το ρόλο της μουσικής αναπαραγωγής έχει αναλάβει η άκρως οικονομική αλλά δελεαστική στον ήχο, Sony WX-GT90BT. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη ώστε να παρέχει πολλές ευκολίες, όπως, Bluetooth, Front Aux-In, Front USB, App Remote for Android/iPhone, CD/MP3/WMA/AAC Advanced Sound Engine, 7-Band EQ, Listening Position 3 PRE OUT, High pass, Low pass (50/60/80/100/120), καθώς επίσης και 120dB S/N κατά την αναπαραγωγή των cd.

Το εμπρός τρίδρομο σύστημα μεγαφώνων:

Scan-Speak 12MU/4731T00Για την αναπαραγωγή των μεσαίων άλλα και των υψηλών συχνοτήτων ανέλαβαν έργο τα μεγάφωνα της Scan-Speak από την κορυφαία σειρά illuminator. Η τοποθέτηση τους έγινε σε ειδική πολυεστερική κατασκευή στα εμπρός κολονάκια του αυτοκινήτου με τα απαραίτητα λίτρα καμπίνας βάσει προδιαγραφών της κατασκευάστριας εταιρίας. Για αισθητικούς λόγους χρησιμοποιήθηκε ίδιο ύφασμα υφής και χρώματος για την επένδυση της κατασκευής, ώστε να παραμείνει ολόιδια η αρχική εργοστασιακή επιλογή.
Scan-Speak R3004/602010Κατεβάζοντας το βλέμμα πιο χαμηλά κοιτώντας τις πόρτες, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ορατή κατασκευή. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Λευτέρης Τσιουλάκης ήθελε οι ταπετσαρίες να παραμείνουν εργοστασιακές. Ωστόσο, στο εσωτερικό της πόρτας έχει δημιουργηθεί μια στιβαρή εσωτερική ξύλινη κατασκευή (πάνελ) όπου φιλοξενούν τα Midbass της Rs Audio με κωδικό 165RS Pro Kickbass. Η τοποθέτηση αρκετής μόνωσης στο εσωτερικό της πόρτας υπήρξε άκρως απαραίτητη προς όφελος της αναπαραγωγής καλύτερου ήχου κι όχι μόνο.

Ο επεξεργαστής της audison:

Audison bit one (eq, dsp) Ίσως και το πιο απαραίτητο πολυεργαλείο στη σύνθεση ενός ποιοτικού ηχοσυστήματος. Αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την πλήρη ισορροπία του ακουστικού φάσματος ως προς τον οδηγό, παρέχοντας ισοστάθμιση, χρονοκαθυστέρηση μεγαφώνων, ανεξάρτητη ρύθμιση level, φίλτρα 1ης, 2ης, 3ης και 4ης τάξης, ξεχωριστά ανά μεγάφωνο κλπ.
Η ρύθμιση του Audison BIT ONE γίνεται μέσω θύρας usb από PC/Laptop. Το καλώδιο usb τοποθετήθηκε στο ντουλαπάκι του συνοδηγού προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση.

Οι ενισχυτές:

BRAX (amplifiers) Την ενίσχυση του εμπρός συστήματος έχουν αναλάβει τρεις ενισχυτές της γερμανικής εταιρίας BRAX και συγκεκριμένα οι x2000 οι οποίοι οδηγούν έκαστος ενεργά με 200wrms στο κάθε κανάλι midbass, midrange και tweeter αντίστοιχα. Όπως είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερη δοκιμή, οι BRAX είναι γνωστοί για την εγγύηση εφ όρου ζωής, με αυστηρά πειθαρχημένη ηχητική αναπαραγωγή και με απόλυτο έλεγχο.

Τα Sub:

Τα δυο sub που αναλαμβάνουν τις συχνότητες κάτω των 70 κύκλων, είναι τα HEX 620-12 της ETON από τη σειρά Adventure. Τοποθετήθηκαν σε καμπίνα κλειστού τύπου στο χώρο αποσκευών και εδράζονται πάνω από την ξύλινη βαμμένη κατασκευή που φιλοξενούνται οι τρεις ενισχυτές της BRAX.

Subwoofer (ETON car audio))Σημαντικό και όχι τελευταίο ρόλο στην όλη «ιστορία» μας, έχει η καλωδίωση!!!! Έτσι λοιπόν η τοποθέτηση καλωδίωσης ξεκίνησε με διατομή καλωδίου 1/0AWG για την κεντρική παροχή ρεύματος (στο οποίο τοποθετήθηκε ασφάλεια 200Α τοποθετημένη σε ασφαλειοθήκη της BRAX), επίσης ίδιας διατομής καλωδίου χρησιμοποιήθηκε για την κεντρική γείωση. Οι κεντρικές παροχές καταλήγουν στο διανομέα ρεύματος και γείωσης της Audison. Από εκεί, η διανομή σε κάθε ενισχυτή γίνεται με διατομή καλωδίων 4Awg. Για την οποιαδήποτε σύνδεση, είτε των ενισχυτών, είτε των μεγαφώνων χρησιμοποιήθηκαν ακροδέκτες, θερμοσυστελλόμενα και προστατευτικά καλωδίων. Επιπρόσθετα στην κατασκευή των ενισχυτών και του επεξεργαστή έχουν τοποθετηθεί επίσης 6 ανεμιστήρες αθόρυβοι και απολύτως χρήσιμοι για τους θερινούς μήνες.

Ηχητική ακρόαση

Scanspeak (MID, TWEETER) Ο ήχος που αναπαράγει το αυτοκίνητο του Λευτέρη είναι άκρως εντυπωσιακός, μπορεί να σταθεί με άνεση "απέναντι" σε ένα οικιακό σύστημα. Κλείνοντας τα μάτια και χωρίς να νοιώσεις ότι κάθεσαι στο κάθισμα ενός αυτοκινήτου, έχεις την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου αγγίζοντας τα όρια ενός μικρού δωματίου. Η ηχητική σκηνή βρίσκεται πάνω από το ταμπλό και όλα τα μουσικά όργανα καταλαμβάνουν θέσεις όπως ακριβώς γίνεται η ηχογράφηση σε στούντιο.
Οι μεσουψηλές συχνότητες αγγίζουν το άριστο, καλύπτοντας με πλήρη διαφάνεια, όγκο, συναίσθημα και όλη την συχνοτική περιοχή που δηλώθηκε από τον επεξεργαστή της Audison χωρίς να δίνει δικαίωμα στον ακροατή για το παραμικρό σχόλιο!
SEAT LEON (sound quality)Οι μεσοχαμηλές συχνότητες ακολουθούν κατά πόδας και όλο αυτό το ηχητικό φάσμα που αναπαράγουν ακούγεται πάνω στο ταμπλό, δίνοντας την αίσθηση ότι ο ντράμερ είναι μπροστά σου και σχετικά μακρυά αγγίζοντας τα όρια του παρμπρίζ.

Ο ενισχυτής που οδηγεί τα subwoofer έδειξε κι αυτός με την σειρά του το τι εστί Γερμανική πειθαρχία στις χαμηλές συχνότητες στέλνοντας περίπου από 205wrms στο κάθε sub. Ίσως με περισσότερο απόθεμα ισχύος θα ήταν ακόμη καλύτερος ο έλεγχος των δυο υπογούφερ, αλλά χωροταξικά δεν υπήρχε δυνατότητα για κάποιον άλλο ενισχυτή που να δουλεύει σε τάξη ΑΒ. Ο λόγος είναι ότι καταλαμβάνει το χώρο μέσα στη ζάντα της ρεζέρβας.
Τσιουλάκης Λευτέρης (SEAT LEON, EMMA) Το αποτέλεσμα είναι πέρα των προσδοκιών. Γλυκό ογκώδες μπάσο που παραμένει καθαρό ακόμα και σε υψηλές στάθμες. Η ευτυχία του Λευτέρη!

Το αυτοκίνητο έχει συμμετάσχει τρεις φορές σε διαγωνισμούς ηχοσυστημάτων αυτοκινήτου που διοργανώνει η EMMA Hellas. Έχει βραβευτεί και τις τρεις φορές καταλαμβάνοντας τη 2η θέση. Μάλιστα στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς έχασε την 1η θέση στο πρωτάθλημα για μόλις 2 βαθμούς!

Συνοψίζοντας

θα λέγαμε πως το SEAT Leon αναπαράγει μουσική όλων των ειδών με περίσσεια άνεση και ένταση αφού ιδιοκτήτης του δηλώνει ...... “πλέον στους κόλπους του Leon υπάρχει μια μουσική αρμονία”

 
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 87ms (20 queries, 12ms)