Back

ETON MA75.4 Four Channel

Τρία μοντέλα ενισχυτών, της νέας σειράς ΜΑ, (μονοκάναλο, δικάναλο και τετρακάναλο), παρουσίασε πρόσφατα στην αγορά η Γερμανική εταιρεία. Στη διάθεση μας λοιπόν, έχουμε τον ETON MA 75.4 που με χαρά και τιμή θα δοκιμάσουμε πρώτοι παγκοσμίως.
Η πιο μεγάλη χαρά και τιμή είναι που μας τηλεφώνησε ο ίδιος ο αντιπρόσωπος Κος Βασίλης Παλουμπής για να μας ενημερώσει ότι έχει στα χέρια του ένα δείγμα από την καινούργια σειρά των ενισχυτών της ΕΤΟΝ και μας ζήτησε να τον δοκιμάσουμε.
Δυστυχώς η αξιολόγησή του συνέπεσε με την μεταφορά και ολική αλλαγή του Car Audio Test, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση.

Ορμώμενοι από τον πολύ δυνατό με Hi-Fi στοιχεία, ενισχυτή με κωδικό ΡΑ 2802 που δοκιμάσαμε παλαιότερα και μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις, δεν χάσαμε καθόλου πολύτιμο χρόνο για την επικείμενη δοκιμή του.

16/20 Χαρακτηριστικά

ETON MA75.4 (fan)Βλέποντας την συσκευασία, αρχικά αναρωτηθήκαμε αν πρόκειται για ενισχυτή η κάποιο σετ από τουίτερ. Ανοίγοντας το κουτί του βλέπουμε έναν ενισχυτή mini διαστάσεων 31x13,6x4,9 και αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να κάνει αυτός ο «μικρούλης».
Τέσσερα ξεχωριστά gain εισόδου καθώς επίσης η είσοδος Hi-Low με απευθείας σύνδεσης καλωδίων ηχείου σε 4 RCA (παρέχονται) που δεν χρειάζεται καλώδιο εντολής - remote οπλίσματος του ενισχυτή διότι έχει αισθητήρα από το σήμα εισόδου.

Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των x-over απο 55–550Hz και στα Front και στα Rear. Bass boost έως 15dB μόνο για τα Rear και τέλος υπάρχει ένας μικρός ανεμιστήρας στο επάνω μέρος του σασί για την αποβολή της θερμότητας.
Στο εσωτερικό του έχουν χρησιμοποιηθεί καλής ποιότητας υλικά που έχουν τοποθετηθεί με «τάξη» προς επίλυση του χωροταξικού ζητήματος λόγω του μικρού μεγέθους.

ETON MA75.4 (rca)Τα ρυθμιστικά των gain και x-over παρόλο που είναι τυπικής ποιότητος έδειξαν καλή ακρίβεια στις μετρήσεις. Ωστόσο θα τα θέλαμε πιο γραμμικά ως προς την αυξομείωσή τους.
Ο κατασκευαστής ανακοινώνει Damping factor στο πολύ εντυπωσιακό >850 και συνολική αρμονική παραμόρφωση <0,05. Ειδικά την τιμή του DF θα την ζήλευαν ενισχυτές πολύ ακριβότεροι και μεγαλύτερης ισχύος.

77.6/80 Μετρήσεις

ETON MA75.4 (interior)Η πρώτη κίνηση φυσικά, ήταν να τον ενώσουμε στο τροφοδοτικό μας και να περιμένουμε όπως πάντα να ζεσταθεί. Όλα βαίνουν καλώς και αρχίζουμε τις μετρήσεις ισχύος στα 12,5V και δείχνοντας στο wattmeter 67,2W ανά κανάλι. Αναρωτηθήκαμε από που βγήκαν αυτά τα Watt και φυσικά τον ξαναμετρήσαμε, αλλά αντικρίζουμε πάλι 67,2, από τα οποία τα 57,3 είναι χωρίς παραμόρφωση. Ανεβάζοντας την τάση στα 14V ο «mini» μας εντυπωσίασε με τα 85,5W ανά κανάλι. Κατεβάζουμε την ωμική αντίσταση στα και παίρνουμε μέτρηση 107,2 και 134,4W αντίστοιχα. Αλλάζουμε την συνδεσμολογία για να πάρουμε μέτρηση σε γεφυρωμένη λειτουργία. 2X224,3 και 2Χ278,6W στα 12,5 και 14V αντίστοιχα. Πολύ εντυπωσιακά τα νούμερα ισχύος για τόσο μικρό μέγεθος ενισχυτή.
«Για να δούμε λοιπόν και πως παίζει».

222.5/270 Ηχητική αξιολόγηση

ETON MA75.4 (back) Η πρώτη πληροφορία ήχου ήρθε με τις συχνότητες του sub να είναι πολύ καθαρές, ομαλές, με ωραία χροιά, φυσικότητα και με αρκετή ευκολία περασμάτων δείχνοντας αρκετή ισορροπία της στάθμης. Το δε μεσοχαμηλό του υπήρξε γρήγορο, με καθαρά περάσματα μπότας, γεμάτο, πλούσιο, αβίαστο, ογκώδες και ας μας επιτραπεί η έκφραση, με ατελείωτες αρμονικές όπως και πολύ καλή φυσικότητα.
Οι μεσαίες συχνότητες ήταν και αυτές ισορροπημένες με καλό διαχωρισμό των μουσικών οργάνων, με καθαρές τις γυναικείες και αντρικές φωνές χωρίς σκληρότητα αλλά και χωρίς περιττή απαλότητα. Διατηρούσε τον έλεγχο της στάθμης στα ξεσπάσματα μουσικών κομματιών με solo σαξόφωνου, κάτι το οποίο έχει «ζορίσει» αρκετά μεγαλύτερους και ακριβότερους ενισχυτές.

Όσον αφορά στα πρίμα του, παρουσιάζονται λίγο στεγνά και με ελαφρώς την αίσθηση της χαμηλότερης στάθμης αλλά έδιναν κρυστάλλινο ήχο και αέρα. Σε overall συνθήκες των μουσικών cd που αναπαρήγαγε, τα δυναμικά και η καθαρότητά του είναι από τα δυνατά του σημεία μιας και αξιολογήθηκαν με υψηλή βαθμολογία. Ο όγκος και η φυσικότητα κυμάνθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ειδικά στις χαμηλές συχνότητες.

316.1/370 Συμπέρασμα

ETON MA75.4 (inside)Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν ενισχυτή που έχει ουδέτερο άκουσμα, δεν αφήνει αδιάφορο τον ακροατή, αλλά αντιθέτως δεν του βρίσκεις εύκολα μεμπτά σημεία. Σίγουρα δεν γεμίζει το μάτι, γεμίζει όμως το αυτί.
Στα υπέρ του, εκτός από το μικρό μέγεθος, είναι και τα αξεσουάρ που διαθέτει.

Ένας ενισχυτής που αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις ακρόασης με μέγεθος ικανό να τοποθετηθεί σχεδόν παντού στον χώρο του αυτοκινήτου και με την προσιτή τιμή του θα τον χαρακτηρίζαμε best value for money.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία paloumpis για την παραχώρηση του ενισχυτή της ETON MA 75.4

 
ETON MA75.4 Four Channel
ETON MA75.4 (up)
2010-12-16
316
out of 370
24.6
25.7
24.6
23.5
23.5
24.2
24.2
26.1
26.1
77.6
16
316
370
 
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 62ms (21 queries, 10ms)