Back

ESX VE800.4 Four Channel

Ήταν Δευτέρα μεσημέρι, όταν ο εκπρόσωπος της εταιρίας ellicon, έφερε ένα μεγάλο χαρτοκιβώτιο. Από τον τρόπο που το κρατούσε, κατάλαβα, ότι πρόκειται για κάτι βαρύ. Μας ενημερώνει ότι αυτός ο ενισχυτής ESX VE είναι ο αντικαταστάτης των παλαιότερων ενισχυτών, σειράς V, με βελτιωμένη πλακέτα και με καλύτερα υλικά συναρμολόγησης. Θα ήθελα να γίνει η παρουσίαση του, μέσα από το εργαστήριό σας.
Γνωρίζοντας εμπειρικά, ότι τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς V, ήταν πολύ αξιόλογα, δεν αφήσαμε καθόλου από τον πολύτιμο χρόνο μας να πάει χαμένος και αμέσως αρχίσαμε να τον περιεργαζόμαστε.

13.5/20 Χαρακτηριστικά

ESX VE800.4 (right) Ανοίγοντας το κάτω μεταλλικό καπάκι του ESX VE800.4 τετρακάναλου ενισχυτή, η ματιά μας πήγε σε μια διπλοτυπωμένη πλακέτα προσεγμένη
και, με συμμετρική συναρμολόγηση, με το κύκλωμα τροφοδοσίας να βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το τελικό στάδιο ενίσχυσης, προσδοκώντας σε λιγότερο θόρυβο. Το τροφοδοτικό του λοιπόν φιλοξενεί 12 τρανζίστορ, 4 ανορθωτές, 2 τοροειδείς μετασχηματιστές, 4 πυκνωτές 18800mf και μπάρες χαλκού, 10 στον αριθμό.

Το τελικό στάδιο ενίσχυσης είναι και αυτό τακτοποιημένο όσον αφορά τα υλικά του, που είναι τυπικής ποιότητας. Εδώ χρησιμοποιούνται 2 τρανζίστορ τελικής ενίσχυσης, ανά κανάλι, συνολικά 8.

ESX VE800.4 (left) Και φτάνουμε στο κύκλωμα προενίσχυσης των RCA, των τριών μικρών διπλοτυπωμένων πλακετών, με το θετικό σημείο την ύπαρξη βυσμάτων Balanced Input και το αρνητικό, την σύνδεση με αρκετά καλώδια μεταξύ τους.

Στα υπέρ του ενισχυτή είναι η ύπαρξη Bass boost, remote, δυο input gain ρυθμιζόμενα από 9–1,5V, x-over Hi-Pass απο 10Hz έως 1000Hz για τα Front, με ανεξάρτητη ρύθμιση φάσης για τα εμπρός κανάλια από 0–180ο δίνοντας την δυνατότητα χρονικής ευθυγράμμισης, ενώ για τα Rear υπάρχει x-over Hi-pass 40Hz–4Khz και Low-pass 10Hz – 2.5Khz, καθώς και επιλογή Band-pass. Επίσης με δυο διακοπτάκια υπάρχει η δυνατότητα επιλογής stereo 12dB και mono24dB. Και όλα αυτά βρίσκονται στο εμπρός τμήμα του ενισχυτή, προς ευκολία του χρήστη.
Διαστάσεις: 44,5x25,7x6

71.6/80 Μετρήσεις

ESX VE800.4 (interior) Με αυτά και με αυτά, ήρθε η ώρα της συνδεσμολογίας του, προκειμένου να ζεσταθεί ώστε να πάρουμε τις μετρήσεις του, ξεκινώντας από τα watt.
Με 12,5V στην τροφοδοσία και στα φορτίο, ο ESX μας έδωσε 77,2W, που από αυτά τα 68,6 ήρθαν χωρίς παραμόρφωση. Με την ίδια τροφοδοσία και φορτίο αλλά στα , είδαμε 112,1W. Σε γεφυρωμένη λειτουργία στα μετρήθηκε στα 207,1W, ενώ αντίστοιχα στα , ανέβασε το δείκτη στα 243,9W. Ανεβάσαμε την τάση στα 14V και ρυθμίσαμε πάλι το φορτίο στα , για να πάρουμε μέτρηση 96,6W, ενώ σε φορτίο έγραψε 141,4W. Αντίστοιχα η μέτρηση σε γεφυρωμένη λειτουργία στα έφτασε τα 266,2W, ενώ στα , το wattmeter έγραψε 306,7W.

Ο συγκεκριμένος ενισχυτής έχει την δυνατότητα να παίζει stereo και στο . Φυσικά θα ανεβάσει και άλλο τις επιδόσεις του σε watt αλλά όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, μετρήσεις σε τέτοια φορτία δεν πραγματοποιούνται για να μην ζορίσουμε τους ολοκαίνουριους ενισχυτές. Στο αναλυτικότατο manual των 17 σελίδων γράφει 4Χ400 watt στο 1Ω.

208.7/270 Ηχητική αξιολόγηση

ESX VE800.4 (control) Ο ενισχυτής της ESX VE800.4, μας έδωσε ικανοποιητικές τιμές ισχύος, για να δούμε όμως τι μας επιφυλάσσει και στο επίμαχο σημείο της αξιολόγησης του ήχου. Ξεκινάμε την ακρόαση, τοποθετώντας τα cd στο marantz με τα συγκεκριμένα tracks, με τα οποία αξιολογούμε όλα τα προϊόντα των δοκιμών, κρατώντας την ίδια σειρά. Με τις πρώτες νότες να γεμίζουν το χώρο, η πρώτη λέξη που ειπώθηκε ήταν ότι, ο ενισχυτής «Γερμανίζει». Τι σημαίνει αυτό. Ο ήχος του τείνει να γίνει αυστηρός, ουδέτερος, απόλυτος, αχρωμάτιστος. Κάποια στιγμή θα το αναλύσουμε αυτό το θέμα, όχι μόνο για τα Γερμανικά προϊόντα, αλλά γενικά την φιλοσοφία των προϊόντων της κάθε χώρας. Μια μικρή γεύση, περί αχρωμάτιστου ήχου, μας έδωσε ο συγκεκριμένος ενισχυτής της ESX. Είναι ένα θέμα που κάποιο κοινό το λατρεύει αλλά υπάρχει πάντα και η αντιπέρα όχθη. Ανεξάρτητα πάντως σε ποιούς είναι αρεστό, η όχι, το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δένει το σύνολο του ήχου, βάσει των προτιμήσεων του υποψήφιου αγοραστή.

Στο θέμα μας τώρα, οι καταβολές του θα λέγαμε ότι είναι ποικίλες, διότι έχει την δυνατότητα και της υψηλής έντασης αλλά και της Hi-Fi επίδοσης. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες αναπαράγονται με σχετική ποσότητα, αβίαστες, καθαρές, έχοντας όμως την τάση σε κάποια κομμάτια να παρουσιάζουν μια μικρή «ουρά». Οριακά, θα λέγαμε ότι στερούνται και σε όγκο. Η αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων έρχονται με ταχύτατα περάσματα, συμπαγή ήχο, χωρίς εξάρσεις, απλά θα θέλαμε κι εδώ λίγη παραπάνω μάζα.

Το δέσιμο μεταξύ των πολύ χαμηλών και χαμηλών συχνοτήτων είναι πολύ καλό, με ίδιες στάθμες σχεδόν παντού. Η μεσαία και η υψηλή περιοχή ήταν το πιο δυνατό σημείο του ενισχυτή. Αναλυτικότερα οι μεσαίες αναπαράγονται ακούραστες, με σαφήνεια και ρεαλισμό. Με σχετικά απαλή αναπαραγωγή, αποδίδονται με καθαρότητα και έλεγχο. Στην υψηλή περιοχή η ανάλυση είναι διάχυτη, με επαρκές πάχος και περίσσια διαύγεια. Σε κάποια κομμάτια έδειχναν μια μικρή τάση σκληρότητας στα μεταλλικά όργανα, κάνοντας τα οριακά επιθετικά, χωρίς όμως να ενοχλεί σε καμιά περίπτωση.

293.8/370 Συμπέρασμα

ESX VE800.4 (fuse) Συνολικά ο ESX VE800.4 δεν παρουσίασε κάποια αδυναμία, με την φυσικότητα, τα δυναμικά και την καθαρότητα να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες επιλογές, έχοντας μεγάλα αποθέματα ισχύος και ηχητικές αρετές. Με δυνατότητα να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε ηχοσύστημα Car Audio είτε Hi-Fi είτε SPL χωρίς κανένα πρόβλημα και με το κύρος της ESX να τον πλασάρει στις πρώτες επιλογές, με πολύ δυνατό προσόν την πολύ καλή τιμή του. Ένα προσόν που χαρακτηρίζει όλη την οικογένεια VISION. Άξιος διάδοχος του ονόματος που φέρει, ήρθε για να μείνει και να προσφέρει απόλαυση όποιος και αν είναι ο προσανατολισμός του ηχοσυστήματος.
ESX VE800.4 (wires)

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία ellicon για την παραχώρηση του ESX VE800.4 της δοκιμής.

 
ESX VE800.4 Four Channel
ESX VE800.4 (up)
2010-12-07
294
out of 370
22.4
22.4
23.5
23.5
23.5
22.4
22.4
24.3
24.3
71.6
13.5
294
370
 
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 55ms (21 queries, 7ms)