Back

Rockford Fosgate PRIME R300-4 Four Channel

Τι εννοούμε αλήθεια όταν λέμε Entry Level ηχοσύστημα; Σίγουρα μιλάμε για περιορισμένο προϋπολογισμό. Αν ο προσανατολισμός είναι προς το Hi-Fi, τότε μιλάμε για ένα διαιρούμενο σετ ηχείων, ένα subwoofer, μια πηγή ήχου και έναν 4κάναλο ενισχυτή. Βέβαια δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις μιας και πρόκειται για σύστημα entry level σωστά; Λάθος.
Ποιος είπε πως ένα low budget ηχοσύστημα δε μπορεί να προσφέρει απόλαυση και συντροφιά στις μουσικές αναζητήσεις μας; Η αγορά εξελίσσεται και πολύ συχνά πλέον (ευτυχώς και επιτέλους) παρουσιάζονται προϊόντα τα οποία μπορεί να μην έχουν κορυφαία απόδοση, για το κόστος τους όμως προκαλούν θαυμασμό. Είναι low μόνο ως προς το budget και όχι ως προς τις απαιτήσεις. Αν αυτό σας φαίνεται αδύνατον, εμείς σας παραθέτουμε τον Prime της Rockford Fosgate.

Rockford Fosgate PRIME R300-4(interior) Από το πρώτο κιόλας τεύχος, στο οποίο είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον Punch P300-2, είχαμε εντυπωσιαστεί από τον μουσικό χαρακτήρα του και την σχέση απόδοσης τιμής. Στον ίδιο ρυθμό λικνίζεται επιδεικτικά ο τετρακάναλος R300-4 της σειράς Prime.
Η εξωτερική εμφάνιση με το μαύρο ματ χρώμα του μας παραπέμπει σε κάτι σοβαρό και ακριβότερο προϊόν. Δεν λείπει ούτε και στον οικονομικότερο ενισχυτή της Rockford, η ανάγλυφη ετικέτα της εταιρείας κολλημένη στο κέντρο του εξωτερικού σασί.

10.5/20 Χαρακτηριστικά

Rockford Fosgate PRIME R300-4(preamp) Εσωτερικά, στο στιβαρό σασί, βρίσκονται τοποθετημένα τα 8 τρανζίστορ εξόδου μαζί με τα 4 mosfet τροφοδοσίας και τους 2 ανορθωτές. Τα λοιπά υλικά που εδράζονται στην αρκετά μεγάλη πλακέτα του είναι τυπικής ποιότητας.

Στον τομέα των ευκολιών ο PRIME R300-4 έχει όλα τα απαραίτητα και με το παραπάνω. Φίλτρα Hi-Pass 80Hz, Low-Pass ρυθμιζόμενο απο 50–250Hz, Bass boost 0+6db+12dB, δυο led (πράσινο – κόκκινο) που καθορίζουν την ασφαλή λειτουργία και προστασία του ενισχυτή αντίστοιχα.

Επίχρυσες βίδες στήριξης των καλωδίων και δυο 25Α ασφάλειες στην αντίθετη πλευρά των RCA απαρτίζουν τον ενισχυτή.
Διαστάσεις: 43,4x19,5x6,1

69.2/80 Μετρήσεις

Η διαδικασία των μετρήσεων ισχύος είναι πάντα το πρώτο βήμα στην αξιολόγηση ενός ενισχυτή. Συνδέουμε λοιπόν τον R300-4 στο τροφοδοτικό του Car Audio Test και περιμένουμε να ζεσταθεί. Αφού περάσουν περίπου 20 λεπτά ξεκινάμε με τις μετρήσεις στα 12,5V τροφοδοσίας. Με αντίσταση λοιπόν ο Prime απέδωσε 53,5W, ενώ με αντίσταση ανέβηκε στα 74,6W. Σε γεφυρωμένη λειτουργία η ισχύς ανέβηκε στα 157,5W πάντα στα . Ανεβάζουμε την τάση στα 14V και με αντίσταση μετράμε τον Rockford στα 70W στρογγυλά. Με αντίσταση ο ενισχυτής έφτασε στα 96,44W ανά κανάλι, ενώ με γεφυρωμένα τα κανάλια του η απόδοση ανήλθε σε 198,7W. Η καθαρή ισχύς του ενισχυτή με τάση 12,5V και αντίσταση 4Ω μετρήθηκε στα 45,9W.

188.2/270 Ηχητική αξιολόγηση

Rockford Fosgate (power supply) Και ερχόμαστε στον τομέα του ήχου. Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Ο ενισχυτής δείχνει χαρακτηριστικά περισσότερο Γερμανική φιλοσοφία ήχου παρά Αμερικάνικη. Δεν είναι φυσικά τόσο αυστηρός και απόλυτος αλλά είναι απρόσμενα ισορροπημένος ειδικά αν συνυπολογίσουμε την κατηγορία τιμής του.
Οι υψηλές συχνότητες έχουν την τιμητική τους στον Prime, αποδίδονται ζωντανά, γλυκά και πολύ αέρινα, με υψηλή ανάλυση και πάχος, έχοντας διαύγεια και χωρίς τονισμούς. Στην αναπαραγωγή των υψηλών με άλλα λόγια ο R300-4 θυμίζει κατά πολύ ακριβότερους ενισχυτές.
Ο τομέας των μεσοχαμηλών και αυτός προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια, με αναπαραγωγή στιβαρή και ογκώδη. Έκταση και ζωντάνια σε πρώτο πλάνο και, όσο χρειάζεται, πληθωρική παρουσία συνθέτουν την εικόνα του ενισχυτή σε αυτό το τμήμα του φάσματος.
Οι μεσαίες συχνότητες εμφανίζονται και αυτές αρκετά ογκώδης, αποδίδοντας με ρεαλισμό την εικόνα των οργάνων και των φωνών, ενώ η καθαρότητα και εδώ κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο θα τις θέλαμε πιο απαλές και πιο συγκρατημένες, αφού εμφανίστηκαν προβολικές και με μεταλλική «υφή».

Οι χαμηλές συχνότητες είχαν έκταση και εμφάνιζαν μεγάλη σταθερότητα στην έντασή τους χωρίς έντονους τονισμούς ή βυθίσματα, ακόμα και στα πολύ χαμηλά περάσματα, με ταχύτητα και ακρίβεια. Ωστόσο ο όγκος έμεινε αρκετά πίσω σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα κάνοντας τις χαμηλές να φαίνονται άδειες.

267.9/370 Συμπέρασμα

Rockford Fosgate PRIME R300-4(rca) Το άκουσμα του Rockford Fosgate Prime R300-4 χαρακτηρίζεται από τα καλά δυναμικά του καθώς και την συνολική διαύγεια να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ένα μικρό βήμα πίσω βρίσκεται η αληθοφάνεια, αλλά για τέτοια κατηγορία τιμής θα λέγαμε ότι είναι σε υψηλά επίπεδα. Σχετική ισορροπία και αρκετός όγκος στο μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος, κάνουν τον ενισχυτή να πλασάρεται από μόνος του στις πρώτες θέσεις στις επιλογές ενισχυτών χαμηλού κόστους, με δυνατό προσόν το βαρύ όνομά του και την αξιοπιστία μιας εταιρίας που δεν χρειάζεται λοιπές συστάσεις.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία TELE για την παραχώρηση του ενισχυτή της Rockford Fosgate PRIME R300-4 της δοκιμής.

 
Rockford Fosgate PRIME R300-4 Four Channel
Rockford Fosgate PRIME R300-4 (up)
2010-12-03
268
out of 370
20.2
22.4
20.2
24.6
22.4
20.5
18.7
18.7
20.5
69.2
10.5
268
370
 
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 50ms (21 queries, 7ms)