Back

Harman Kardon CA 260 Two Channel

H Harman Kardon δεν χρειάζεται συστάσεις. Πολύ γνωστή εταιρία στους λάτρεις του Home Audio διαθέτει μια αξιόλογη γκάμα προϊόντων και για το αυτοκίνητο. Η σειρά ενισχυτών CA παρουσιάστηκε το 1984. Σε μια εποχή για κάποιους καλύτερη, για άλλους διαφορετική και για πολλούς άγνωστη.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τον συγκεκριμένο ενισχυτή για να καταλάβει την ηλικία του. Φωνάζει πως δεν βγήκε πρόσφατα από την γραμμή παραγωγής. Τεράστιες μαύρες ψήκτρες που μοιάζουν με κάγκελα και γενικά καμία προσπάθεια για απόδοση σχεδιαστικής άποψης στον CA 260. Το εσωτερικό για τα σημερινά δεδομένα δεν είναι και το καλύτερο, όμως λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να έχει ακουμπήσει χέρι πάνω του. Δεν έχει υποστεί καμιά επέμβαση, αλλαγή ή επισκευή και αυτό κάτι μαρτυρά για τα, τυπικής ποιότητας, υλικά του. Μάλιστα όχι μόνο δεν είναι παροπλισμένος σε κάποιο ντουλάπι ή βιτρίνα, αλλά παίζει κανονικά σε αυτοκίνητο του team του Car Audio Test και αποτελεί το καμάρι του ιδιοκτήτη του.

Χαρακτηριστικά .....6/20

Harman Kardon (connectors) Ο ενισχυτής δεν διαθέτει την πληθώρα ρυθμίσεων των σημερινών ανταγωνιστών του, για εκείνη την εποχή όμως χαρακτηρίζεται πλήρης. Διακόπτη επιλογής εισόδου για High ή Low input, διακόπτη Low ή High Pass χωρίς όμως καμία ρύθμιση, καθώς και παντελή απουσία gain.

Μετρήσεις .....68,4/80

Τοποθετούμε τον Harman Kardon CA 260 στον πάγκο δοκιμών και τον συνδέουμε για μέτρηση ισχύος. Η κατανάλωσή του σε ηρεμία ανέρχεται σε 1,9A. Με τάση 12,5V και αντίσταση ο ενισχυτής απέδωσε 69,3W ενώ στην μισή αντίσταση 100W ακριβώς. Σε γεφυρωμένη λειτουργία στην ίδια τάση τροφοδοσίας και αντίσταση πάντα , μετρήσαμε 194W στην έξοδο του CA 260. Ανεβάζουμε την τάση στα 14V και με αντίσταση βλέπουμε 90,2W ανά κανάλι, με την τιμή να ανεβαίνει στα 130,4W με αντίσταση 2Ω.
Γεφυρωμένος με τάση 14V και αντίσταση ο Harman Kardon μας έδειξε 252,7W.
Harman Kardon (interior)Η καθαρή ισχύς του ενισχυτή με τάση 12,5V και φορτίο 4Ω ανήλθε σε 56,7W.

Οι τιμές ισχύος μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, αν συνυπολογίσουμε και το μέγεθός του, για τα σημερινά δεδομένα αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ευκαταφρόνητες, δεδομένης και της ηλικίας του.
Βέβαια οι μετρήσεις ισχύος δεν είναι ο κύριος λόγος που γίνονται αυτές οι δοκιμές.

Ηχητική αξιολόγηση .....217/270

Φτάνει λοιπόν η στιγμή της αξιολόγησης του ήχου.
Ξεκινώντας από τις χαμηλές συχνότητες θα λέγαμε πως παρουσιάζονται κάπως «ντροπαλές» μένοντας πίσω σε ένταση σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα, χωρίς να χάνουν όμως σε καθαρότητα και με απουσία κάθε είδους τονισμού. Ο όγκος δεν έχει την τιμητική του όσον αφορά το μπάσο αν και δήλωνε έντονα παρών σε όλο το υπόλοιπο φάσμα.

Harman Kardon (power supply) Οι μεσοχαμηλές συχνότητες αποδίδονται με πιο ώριμο χαρακτήρα, σφιχτές και ρεαλιστικές τόσο από άποψη όγκου όσο και αρμονικών, με ταχύτατες μεταβάσεις και πληθωρική παρουσία στην μίξη, αν και θα θέλαμε λίγη ζωντάνια ακόμα.
Οι μεσαίες συχνότητες αναπαράγονται με καθαρότητα που δεν επιδέχεται αρνητικών σχολίων, έχοντας απαλό και ζεστό άκουσμα, ζωντανό και ισορροπημένο, με τον όγκο να επαρκεί και να προσδίδει πειστική παρουσία σε όργανα και φωνές.
Στον τομέα των υψηλών συχνοτήτων ο Harman Kardon CA 260 έδειξε να κρατάει μόλις ένα «κλικ» πίσω σε ένταση αυτό το τμήμα του φάσματος. Ωστόσο ανάλυση και διαύγεια βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αποδίδοντας το πάχος που αρμόζει στα πρίμα και με επαρκή αέρα.
Η συνολική καθαρότητα του ενισχυτή κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ τα δυναμικά του ξεχώρισαν αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.

Συμπέρασμα

Γενικά ο ενισχυτής έχει την δική του φιλοσοφία στην αναπαραγωγή του σήματος, δίνοντας ατμοσφαιρικό, ζεστό και σχετικά χρωματισμένο άκουσμα, με πολύ ωραία αίσθηση του χώρου.

Harman Kardon (serial number) Μπορεί να κοιτά στα μάτια με θράσος τους σύγχρονους Hi-Fi ενισχυτές, αποδεικνύοντας πως κάποιοι γερνούν, ενώ άλλοι ωριμάζουν.
Δεν έχει σαν κύριο στόχο να αποδώσει πιστά και απόλυτα την μουσική αλλά να δημιουργήσει ένα συναισθηματικό, θα λέγαμε, κλίμα γύρω από την αναπαραγωγή. Ίσως οι σχεδιαστές της Harman Kardon εκείνη την εποχή να είχαν πιο έντονες επιρροές από το κίνημα του ρομαντισμού στην μουσική, στο οποίο κύριο λόγο είχε το συναίσθημα, η συγκίνηση και η ονειρική ατμόσφαιρα αντί της λογικής. Τότε που η σύνθεση έκανε στροφή προς την απελευθέρωση του ανθρώπινου συναισθήματος και την ανάγκη έκφρασης του μέσα από την μουσική, ταξιδεύοντας τους ακροατές στις δικές τους αντίστοιχες αναμνήσεις.
Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους Hi-End ενισχυτές και να μην έχει το απόλυτο άκουσμα των σύγχρονων (σοβαρών) κατασκευών, όμως σε κάποιους αρέσει ακόμα να «ταξιδεύουν».

 
Harman Kardon CA 260 Two Channel
Harman Kardon (up)
2010-12-01
291
out of 370
23.5
25.8
25.8
25.8
24.6
22.4
22.4
24.3
22.4
68.4
6
291
370
 
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 52ms (21 queries, 7ms)