Back

Genesis DUAL MONO Two Channel

Την Αγγλική εταιρία Genesis την γνωρίζουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με το Hi-Fi στο αυτοκίνητο. Πρόκειται για ενισχυτές με τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα. Έναν χαρακτήρα που κάποιοι λατρεύουν και κάποιοι άλλοι όχι. Αντικειμενικά και με αυστηρά κριτήρια πάντως πρόκειται για αναμφισβήτητα αξιόλογους ενισχυτές από τις μικρές σειρές μέχρι τον κορυφαίο λαμπάτο και συλλεκτικό DMA project 15.

Η αλήθεια είναι πως και ο DUAL MONO, μας είναι γνωστός. Έχει αποτελέσει επιλογή σε αυτοκίνητα της ομάδας του Car Audio Test, ωστόσο δεν τον είχαμε αξιολογήσει ποτέ στο σύστημα αναφοράς του περιοδικού και ήμασταν πολύ περίεργοι να δούμε τις δυνατότητές του, στις ίδιες συνθήκες που δοκιμάζονται όλοι οι ενισχυτές των δοκιμών μας. Στο αίτημά μας ανταποκρίθηκε πρόθυμα ο αντιπρόσωπος και ο Genesis DUAL MONO έφτασε στο περιοδικό για παρουσίαση.
Ο DUAL MONO Xtreme που δοκιμάσαμε στο 2ο τεύχος του Car Audio Test μας είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, το υψηλό κόστος του όμως τον καθιστά επιλογή ενός συγκεκριμένου (και τυχερού) αγοραστικού κοινού. Ο DUAL MONO καλύπτει ένα σημαντικά μεγαλύτερο φάσμα αγοραστών, όντας αρκετά πιο προσιτός, στερούμενος την πληθώρα των Watt του Xtreme, αλλά έχοντας σαν πλεονέκτημα τις σχετικά compact διαστάσεις του.
Αντιθέτως δεν στερείται ποιότητας κατασκευής, τόσο στο εξωτερικό του, με πολύ προσεγμένο φινίρισμα, όσο και στο εσωτερικό του, με καλής ποιότητας υλικά να απαρτίζουν την λιτή πλακέτα του.

Χαρακτηριστικά .....11,5/20

Genesis DM (interior) Στις ρυθμίσεις δεν διαφοροποιείται του μεγάλου αδελφού του, εκτός του Bass boost που απουσιάζει απ’ τον DUAL MONO, έχοντας ανεξάρτητο gain για κάθε κανάλι, διακόπτες Hi-pass, Low-Pass και ρυθμιζόμενο x-over. Η έξοδος για τροφοδοσία ανεμιστήρα είναι και εδώ παρούσα, με τον ενισχυτή να αποφασίζει πότε έχει ανάγκη ψύξης. Επίχρυσοι ακροδέκτες δεν ήταν δυνατόν να λείπουν από έναν ενισχυτή σαν τον Dual Mono, δημιουργώντας αντίθεση με το χρωμιωμένο σασί του. Την ίδια αντίθεση δημιουργεί και η επίχρυση πλακέτα στην πρόσοψή του με τις βαθιές ψήκτρες, σήμα κατατεθέν της Genesis, στο οποίο αναφέρεται πάντα το «made in England», ακόμα και στο εσωτερικό της πλακέτας, μιας και η εταιρία δεν κατασκευάζει τα προϊόντα της σε καμιά άλλη χώρα.

Κάθε DUAL MONO συνοδεύεται από πιστοποιητικό μετρήσεων για κάθε κανάλι και γεφυρωμένη λειτουργία, στο οποίο φυσικά αναγράφεται και το serial number του. Οι τιμές ισχύος, το όνομα και η υπογραφή του τεχνικού, καθώς και η ημερομηνία ελέγχου στο πιστοποιητικό είναι χειρόγραφες.
Διαστάσεις: 30x21x6,2

Μετρήσεις .....68,6/80

Η διαδικασία της αξιολόγησης ξεκινά, κλασσικά, με τις μετρήσεις ισχύος στον πάγκο μετρήσεων του Car Audio Test. Ο ενισχυτής ζεσταίνεται σχετικά γρήγορα, ενώ η θερμοκρασία του είναι αρκετά αυξημένη, αυτό είναι όμως κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά στους Genesis και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Genesis DUAL MONO (power supply) Με τάση 12,5V και αντίσταση ο ενισχυτής αποδίδει 120,5W, ενώ με αντίσταση 2Ω 177,6W. Σε γεφυρωμένη λειτουργία και αντίσταση η ισχύς του φτάνει τα 338,8W. Ανεβάζουμε την τάση στα 14V και με αντίσταση μετράμε 152,2W ανά κανάλι και με αντίσταση , 224W. Γεφυρωμένος ο DM αποδίδει 425,33W, πάντα με αντίσταση . Η «καθαρή» ισχύς του Genesis ανά κανάλι με τάση 12,5V και αντίσταση 4Ω, ανήλθε σε 100,8W.

Βλέποντας τις τιμές ισχύος διαπιστώνουμε πως μπορεί να μην πρόκειται για έναν πολύ δυνατό ενισχυτή, η ισχύς του όμως είναι υπεραρκετή για να καλύψει τις απαιτήσεις όταν το ζητούμενο δεν είναι η επίτευξη πολύ υψηλής ηχητικής στάθμης, ειδικά στο sub. Βέβαια αν ο στόχος είναι το SPL, ο DUAL MONO ίσως να αποτελεί λάθος επιλογή μιας και υπάρχουν πολύ δυνατότεροι ενισχυτές με αρκετά χαμηλότερο κόστος. Στους ενισχυτές της Genesis το ζητούμενο είναι το άκουσμα και αυτό θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως.

Ηχητική αξιολόγηση .....222,9/270

Genesis DUAL MONO (preamp) Πολύ εύκολα διακριτή είναι η συμπάθεια του ενισχυτή στις υψηλές συχνότητες. Παραδοσιακό προσόν των ενισχυτών της Αγγλικής κατασκευάστριας εταιρίας, τα πρίμα αναπαράγονται με αρκετό αέρα και πάχος, έχοντας κρυστάλλινη διαύγεια. Δεν υπάρχουν τονισμοί και εξάρσεις, αν και θα θέλαμε πιο ισορροπημένο level. Μας δόθηκε η αίσθηση πως βρίσκονται λίγο πίσω απ’ το υπόλοιπο φάσμα και κυρίως τις μεσαίες. Είναι μια αίσθηση που διέψευσε η μέτρηση της καμπύλης RTA, παρ’ όλα αυτά εμείς επιμένουμε πως οι υψηλές συχνότητες θα έπρεπε να είχαν λίγη ένταση ακόμα.
Οι μεσαίες συχνότητες έχουν γλυκιά και απαλή χροιά, με καθαρή ζεστή και συναισθηματική αναπαραγωγή, χάνοντας όμως σχετικά σε όγκο, μιας και δεν καταφέρνει να αποδώσει με ακρίβεια το μέγεθος των οργάνων και των σωμάτων, ενώ έχουν και μια μικρή τάση προβολής. Η αίσθηση του χώρου αντιθέτως είναι ρεαλιστικότατη και, αν και δεν βαθμολογείται, μας έκανε εντύπωση.
Οι μεσοχαμηλές συχνότητες αναπαράγονται με ταχύτητα χωρίς σημάδια απώλειας ελέγχου πουθενά, με ακρίβεια στο τέμπο, αλλά και εδώ με ελαφρά στέρηση όγκου. Θα θέλαμε πιο ρεαλιστική απεικόνιση μεγεθών καθώς και λίγο δυναμισμό ακόμα μιας και αυτά είναι κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τμήματος του φάσματος.
Στις χαμηλές συχνότητες ο DM έδειξε ισορροπία και διαύγεια αντάξια του ονόματός του, με ταχύτητα και ακρίβεια στις μεταβάσεις, χωρίς τονισμούς και αισθητή απώλεια έντασης στα πολύ χαμηλά περάσματα. Για άλλη μια φορά ο όγκος έμεινε ελαφρώς πίσω, χωρίς ωστόσο να προβληματίσει.

Συμπέρασμα

Genesis DUAL MONO (logo) Το συνολικό άκουσμα του ενισχυτή χαρακτηρίζεται από τους ευχάριστους χρωματισμούς στους οποίους έχει παράδοση και επιμένει η Genesis και στην προκειμένη περίπτωση μας βρίσκει σύμφωνους. Μεταφέρει ένα ευχάριστο συναίσθημα με τον ζεστό και ατμοσφαιρικό ήχο του, αναπαράγοντας την μουσική ανάλαφρα και απαλά. Δεν εντυπωσιάζει με τα δυναμικά του, αλλά ούτε και δημιουργεί πρόβλημα και το ίδιο συμβαίνει με τον όγκο που, με λαμπρή εξαίρεση τις υψηλές συχνότητες, φάνηκε να μην είναι το δυνατότερο σημείο του DUAL MONO. Θα μπορούσαμε να πούμε πως σε αυτούς τους τομείς ο ενισχυτής φάνηκε υπερβολικά συγκρατημένος, ή αν θέλετε άτολμος, ωστόσο ανταμείβει τον ακροατή με την διαύγεια και την λαμπρότητα των υψηλών συχνοτήτων και την ζεστασιά που αποπνέει η αναπαραγωγή των μεσαίων. Όλα αυτά βέβαια με πολύ αυστηρά κριτήρια, και σε πλήρη αντιπαράθεση με τον Xtreme!

Εν κατακλείδι, μπορεί να μην καταφέρνει να συναγωνιστεί τα μεγάλα αδέλφια του, που παράγει η Αγγλική εταιρία, ωστόσο δεν πρόκειται για φτωχό συγγενή, αλλά για μια διαφορετική και αρκετά πιο προσιτή πρόταση της Genesis. Στην μεσαία και άνω κατηγορία τιμής αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτάσεις, έχοντας ξεχωριστό και, από κάποιους, λατρεμένο χαρακτήρα. Αξιόπιστος, πολύ καλοφτιαγμένος και μουσικός, απευθύνεται στους ρομαντικούς και συναισθηματικούς ακροατές που μπορούν να εκτιμήσουν τις αρετές του και αδιαφορούν για την ένταση ή την αυστηρή και απόλυτη αναπαραγωγή.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία Ellicon για την παραχώρηση του Genesis DUAL MONO της δοκιμής.

 
Genesis DUAL MONO Two Channel
Genesis DM (up)
2010-11-29
303
out of 370
24.6
24.6
25.8
26.9
25.8
22.4
22.4
24.3
26.1
68.6
11.5
303
370
 
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 100ms (21 queries, 18ms)
invisible cron image