Back

rainbow iPaul 4.300 Four Channel

…Λεγόταν ένα τραγούδι των Rainbow στο πρώτο τους album το 1975, το οποίο αν και υπέροχο, επισκιάστηκε από το εκρηκτικό «//Man on the silver mountain//». Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι λάτρεις αυτού του είδους της μουσικής. Εκείνο που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι λάτρεις του I.C.E. είναι πως η Γερμανική rainbow (η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τον Richie Blackmore) διαθέτει μια μικρή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα ενισχυτών. Έχουμε ήδη πάρει μια γεύση από τα ηχεία της, ας δούμε τώρα και τους ενισχυτές της.

Χαρακτηριστικά .....14/20

rainbow iPaul 4.300 (left) Ο rainbow iPaul 4.300 τραβά πάνω του τα μάτια, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Ο σχεδιαστής του σασί του θα πρέπει να είναι ευφυέστατος άνθρωπος, αφού κατάφερε μέσα από ένα πολύ σεμνό σχέδιο να δώσει αίσθηση πολυτέλειας και εκλεπτυσμένου στυλ, σε έναν ενισχυτή που τελικά είναι πανέμορφος, ειδικά όταν ανάβει.

Ο ενισχυτής μπορεί να μην ανήκει σε κάποια υψηλή κατηγορία, ωστόσο δεν διστάζει να δείχνει τα δόντια του από το manual κιόλας. Damping factor >200 σε 4κάναλο της μικρής κατηγορίας δε συναντάμε συχνά. Η συνολική αρμονική παραμόρφωση είναι μικρότερη από 0,04% και ο λόγος σήματος προς θόρυβο > 95dB. Πολύ σεβαστές τιμές, όσο και οι διαστάσεις του (41,5x25x6), αν και δε νομίζουμε πως η τοποθέτησή του θα αποτελέσει ουσιαστικό πρόβλημα στα περισσότερα αυτοκίνητα αντιθέτως, οι βάσεις των τεσσάρων βιδών θηλυκώνουν στο σασί, ρυθμίζονται, (συρόμενες) στο επιθυμητό σημείο. Ο ενισχυτής διαθέτει 2 ασφάλειες των 30A, Line in RCA, ρύθμιση φάσης (για τα πίσω κανάλια σε γεφυρωμένη λειτουργία) με ποτενσιόμετρο 0 -180ο, gain και φυσικά x-over με slope 12dB/oct.

rainbow iPaul 4.300 (right) Για τα 2 εμπρός κανάλια έχουμε επιλογή Full ή High-Pass ρυθμιζόμενο από 15–5000 Hz, ενώ για τα πίσω κανάλια έχουμε επιπρόσθετα την επιλογή Low-Pass από 50–5000Hz, καθώς και Band-Pass από 15Hz–5kHz. Υπάρχει επίσης διακόπτης Bass boost 0, 6, 12dB, ενώ στο standard ενσύρματο remote υπάρχει gain (όχι Bass boost) και phase control, φυσικά μόνο για το Rear channel.

Το ιδανικό και ουσιαστικό remote δηλαδή για οδήγηση ενός subwoofer. Το εσωτερικό του απαρτίζεται από τυπικής, για την κατηγορία, ποιότητας υλικά με τα ρυθμιστικά του να είναι εξίσου τυπικής ποιότητας, τόσο από άποψη υλικού όσο και από άποψη ακρίβειας. Με διπλά τροφοδοτικά, 8 τρανζίστορ τροφοδοσίας, 4 ανορθωτές καθώς επίσης και τα 8 τρανζίστορ ισχύος απαρτίζουν τα ουσιώδη στο εσωτερικό του.
Οι 4 πυκνωτές του τροφοδοτικού έχουν συνολική χωρητικότητα 18,800mf

Μετρήσεις .....72/80

rainbow iPaul 4.300 (control)Στις μετρήσεις ισχύος ο ενισχυτής συνέχισε να δείχνει τα δόντια του. Το θερμικό κύκλωμα προστασίας κλείνει τον ενισχυτή στους 70ο C, μια θερμοκρασία στην οποία ούτε καν πλησίασε κατά την διάρκεια του test. Όταν ζεστάθηκε επαρκώς ξεκινήσαμε την μέτρηση με τάση 12,5V, αντίσταση και stereo λειτουργία, με αποτέλεσμα 78,3W RMS ανά κανάλι. Στα απέδωσε 115,3W ενώ με αντίσταση και γεφυρωμένη λειτουργία η ισχύς του έφτασε στα 228,7W.

Ανεβάζουμε την τάση στα 14V και με αντίσταση και stereo, μετράμε 100W ακριβώς. Με αντίσταση και πάντα στην ίδια τάση βλέπουμε 146,4W σε stereo λειτουργία, ενώ στην γέφυρα με αντίσταση ο Rainbow απέδωσε 282,9W. Η ισχύς του ανά κανάλι στα 12,5V και 4Ω χωρίς παραμόρφωση ανήλθε στα 69W.
Κάπως έτσι περνάμε στο «ενδιαφέρον»,για εμάς, κομμάτι του ήχου.

Ηχητική αξιολόγηση .....198,5/270

rainbow iPaul 4.300 (interior) Ο iPaul δείχνει με το καλημέρα πως έχει σκοπό να δείχνει τα δόντια του συνεχώς. Πολύ καθαρός και αρκετά ισορροπημένος, ο ενισχυτής της rainbow δείχνει μια σχετική ουδετερότητα, αναπαράγοντας χωρίς πρόβλημα όλα τα είδη της μουσικής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα κάποιο τμήμα του φάσματος σαν το «αγαπημένο μας» όπως συμβαίνει συχνά στις δοκιμές, κάτι που φαίνεται και στην βαθμολογία του.
Δείχνει μεγάλη σταθερότητα στην αναπαραγωγή του ήχου, διατηρώντας τον έλεγχο σε υψηλά επίπεδα, με μικρή εξαίρεση τις πολύ χαμηλές συχνότητες. Κατά τα άλλα το μπάσο είναι καθαρό, σταθερό και χωρίς τονισμούς.
Ίσως λίγος όγκος ακόμα να μην έβλαπτε, όμως δε μπορούμε να πούμε πως λείπει ιδιαίτερα. Επαρκή θα τον χαρακτηρίζαμε. Το μεσοχαμηλό εμφανίζεται συμπαγές και γεμάτο, με πολύ καλή ατάκα.
Είναι σχετικά αυστηρό με αποτέλεσμα να ακούγεται «στεγνό» και στενό όσων αφορά τις αρμονικές, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό στοιχείο και ίσως είναι και πλεονέκτημα σε συγκεκριμένα, πιο Hard, είδη μουσικής.
Οι υψηλές συχνότητες είναι διαυγείς και ευχάριστες, με αρκετό αέρα και σχετικό πάχος. Η αληθοφάνεια δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους, ωστόσο παραμένουν ξεκούραστα, με παντελή απουσία εξάρσεων.
rainbow iPaul 4.300 (lights) Οι μεσαίες συχνότητες εμφανίζονται και αυτές καθαρές, σχετικά γεμάτες και συνήθως απαλές. Το συνήθως το λέμε γιατί υπήρχε από την αρχή μια περίεργη αίσθηση στο άκουσμα, σε πολύ συγκεκριμένα τμήματα μουσικών κομματιών, το οποίο άλλες φορές μεταφραζόταν σε σχετική σκληρότητα και άλλες σε μικρό κωχάρισμα. Τελικά διαπιστώσαμε πως υπάρχει ένας μικρός τονισμός, ο οποίος εξαλείφεται πολύ εύκολα με ένα τυπικό eq.

Συμπέρασμα

Συνολικά ο ενισχυτής είναι εμφανές πως κατασκευάστηκε προσεκτικά, με στόχο να είναι καθαρός και αχρωμάτιστος. Αυτό δε σημαίνει πως παίζει εντελώς αυστηρά. Παραμένει ευχάριστος, αρκούντως δυναμικός και αληθοφανής και με την υπογραφή ποιότητας κατασκευής μιας Γερμανικής εταιρίας. Ο rainbow iPaul 4.300 είναι καθ’ όλα ικανός να σταθεί στο ύψος του, σε μια κατηγορία που αριθμεί πολλούς και πολύ αξιόλογους ενισχυτές. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός αλλά ο iPaul εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια του.
Μήπως τελικά χαμογελά;

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία epalm για την παραχώρηση του ενισχυτή rainbow iPaul 4.300.

 
rainbow iPaul 4.300 Four Channel
rainbow iPaul 4.300 (up)
2010-11-29
285
out of 370
23.5
23.5
22.4
23.5
23.5
20.5
20.5
18.7
22.4
72
14
285
370
 
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 52ms (21 queries, 7ms)