Back

MB QUART Discus DSC 4125 Four Channel

Η εταιρεία MB QUART έχει τις ρίζες της στην Γερμανία και κουβαλά μια μακρά ιστορία. Δημιουργήθηκε σε ένα γκαράζ το 1962 με την επωνυμία MB (Mikrophon Bau), για να συγχωνευθεί με την Δανέζικη Peerless το 1975. Το όνομα MB Peerless έμεινε στην ιστορία κυρίως για τα ακουστικά της (headphones), τα οποία θεωρούνταν από τα κορυφαία. Το 1983 οι δυο εταιρίες χωρίζονται και ιδρύεται η MB QUART. Πέρασε από διάφορες κρίσεις και η ιδιοκτησία της άλλαξε αρκετές φορές χέρια, όμως η QUART κατάφερε να επιβιώσει, να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος και σήμερα έρχεται να αναβιώσει τον «θρύλο» γύρω από το όνομά της.
Η πρόταση της MB QUART για την χαμηλή κατηγορία ενισχυτών 4ων καναλιών ακούει στο όνομα DSC4125 της σειράς Discus. Εξωτερικά είναι ένας όμορφος ενισχυτής, με το στοιχείο του εντυπωσιασμού να έχει προστεθεί διακριτικά πάνω του, έντεχνα θα λέγαμε, χωρίς σχεδιαστικές εξάρσεις, αλλά και χωρίς ατοπήματα σε συναρμογή και ποιότητα κατασκευής. Το εσωτερικό του είναι τακτοποιημένο, όπως σε κάθε σύγχρονο ενισχυτή που σέβεται τον εαυτό του (και τον αγοραστή του), ενώ τα υλικά είναι τυπικής ποιότητας, στα πλαίσια που προστάζει η κατηγορία τιμής του.

Χαρακτηριστικά .....11,5/20

MB QUART Discus 4125 (right) Σύμφωνα με την QUART, η τιμή του Damping factor είναι μεγαλύτερη από 180, ο λόγος σήματος προς θόρυβο > 92dB, η συνολική αρμονική παραμόρφωση < 0,05% και ο διαχωρισμός καναλιών > 80dB. Ο DSC 4125 διαθέτει input RCA, Διακόπτη επιλογής 2/4channel mode, 2 gain (1 ανά ζεύγος καναλιών), x-over ρυθμιζόμενο από 10Hz – 1,2kHz για το High-Pass και 30Hz–150Hz για το Low-Pass με slope 24dB/oct. Για τα κανάλια 3 και 4 υπάρχει διακόπτης Hi-Pass, Low-Pass και Full, ενώ για τα κανάλια 1 και 2 ο διακόπτης παρέχει επιλογή Hi-Pass, Low-Pass και dupe. Στην τελευταία επιλογή αντιγράφονται οι ρυθμίσεις των καναλιών 3 και 4, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εμείς ρύθμιση x-over ή gain. Τέλος διαθέτει Bass eq από 0 – 9dB στους 45 κύκλους, καθώς και είσοδο Bass remote, το οποίο όμως είναι προαιρετικό και πωλείται ξεχωριστά. Εμείς το μόνο που θα ζητούσαμε θα ήταν λίγο καλύτερης ποιότητας ρυθμιστικά (είναι πλαστικά) καθώς και το Bass remote να παρέχεται μαζί με τον ενισχυτή.
Διαστάσεις: 40x24,8x6,6

Μετρήσεις .....70,2/80

Με 100A maxi ασφάλεια δεν περιμέναμε μικρά νούμερα από το βατόμετρο του Car Audio Test.

MB QUART Discus 4125 (left) Πράγματι ο ενισχυτής αποδίδει 118,3W RMS ανά κανάλι, με τάση 12,5V και αντίσταση . Από αυτά, τα 105W αποδίδονται «καθαρά», χωρίς παραμόρφωση. Στα η ισχύς του φτάνει τα 181,9W, ενώ γεφυρωμένος στα παρέχει 2X334,2W. Με τάση 14V και αντίσταση αποδίδει 149,2W ανά κανάλι, ενώ με ίδια τάση και αντίσταση , 231,2W ανά κανάλι. Τέλος, με τάση 14V, αντίσταση και τα κανάλια του γεφυρωμένα ο DSC 4125 απέδωσε 2X421,9W RMS. Πολύ καλές τιμές ισχύος για 4κάναλο, ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Ηχητική αξιολόγηση .....200,7/270

Στα ίδια βήματα βάδισε ο ενισχυτής της MB QUART και στον τομέα του ήχου. Ο 4125 είναι ένας απρόσμενα ισορροπημένος ενισχυτής, για αυτή την κατηγορία τιμής. Το άκουσμά του έχει χαρακτήρα, είναι γλυκό και αεράτο, ενώ έκπληξη αποτέλεσε ο τομέας του μεσοχαμηλού που εμφανίζεται πολύ δυναμικό και με πολύ όγκο. Στακάτο, γρήγορο και γεμάτο, το MidBass οδηγείται με ζωντάνια από τον Discus. Οι μεσαίες συχνότητες εμφανίζονται απαλές και με επαρκή όγκο, ευχάριστες στο άκουσμα αλλά με μια μικρή προβολή σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα που κάνει σχετικά δύσκολα διακριτές κάποιες μικρές λεπτομέρειες σε τεχνικά μουσικά κομμάτια. Ωστόσο αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο το leveling, αφού εξάρσεις στις μεσαίες δεν εμφανίζονται πουθενά.
Αντιθέτως είναι πολύ ελεγχόμενες και με πλήρη απουσία τονισμών. Στις χαμηλές συχνότητες το άκουσμα ακολουθεί την απαλή και αβίαστη φιλοσοφία του ενισχυτή, με το βαθύ και ισορροπημένο χαμηλό να μην παρουσιάζει ποτέ τραχύτητα ή σημάδια απώλειας ελέγχου. Ο όγκος δεν είναι το δυνατότερό του σημείο αλλά δε μπορούμε να πούμε σε καμιά περίπτωση πως το μπάσο ακούγεται άδειο. Απλά θα θέλαμε λίγο καλύτερη απεικόνιση. Στις υψηλές συχνότητες ο αέρας είναι περίσσιος και η διαύγεια υποδειγματική, όχι μόνο για αυτή την κατηγορία τιμής.

MB QUART Discus 4125 (interior)

Η ανάλυση βρίσκεται και αυτή σε πολύ καλά επίπεδα, με μόνο αρνητικό το γεγονός πως το πάχος βρίσκεται λίγο πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη, πολύ καλή, εικόνα των υψηλών. Η συνολική καθαρότητα βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, ακολουθούμενη από την αληθοφάνεια η οποία ενώ δεν ήταν κακή, απλά δεν έδειξε σθένος στην προσπάθεια να μας «πείσει». Ο όγκος γενικά μπορεί να μην είναι το πιο δυνατό σημείο του ενισχυτή, με λαμπρή εξαίρεση το μεσοχαμηλό, ωστόσο δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, ούτε θα δώσει έντονα την αίσθηση ότι λείπει.

Στον τομέα των δυναμικών, ο MB QUART Discus DSC 4125 κινήθηκε σε καλά επίπεδα, χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά και χωρίς να μείνει πίσω. Εναλλαγές και περάσματα γίνονται ταχύτατα και με ακρίβεια, αλλά η αίσθηση του χώρου έμεινε λίγο πίσω.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για πολύ ολοκληρωμένη πρόταση που «τα κάνει όλα και συμφέρει». Πλήρης από ρυθμίσεις και ώριμος στον ήχο του, έχει όλα τα προσόντα για να πρωταγωνιστήσει σε μια πολύ δύσκολη και ανταγωνιστική κατηγορία, της οποίας τα standards όμως συνεχώς ανεβαίνουν, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία ellicon για την παραχώρηση του ενισχυτή MB QUART DSC 4125 της δοκιμής.

 
MB QUART Discus DSC 4125 Four Channel
MB QUART Discus 4125 (up)
2010-11-26
282
out of 370
22.4
24.6
24.6
23.5
23.5
16.8
20.5
20.5
24.3
70.2
11.5
282
370
 
RS nanotechnology
AlfaSound Banner Button
ellicon Banner Button
hxoseikona
KIOKASnet banner Button
CADENCE
Intersound Banner Button
 
(C) Car Audio Test - All Rights Reserved
powered by zoglair
page generated in 54ms (21 queries, 7ms)